Dělníci nebo filharmonici? Na staveništi koncertního sálu zněl Bugatti step

Stavební jáma na rohu Besední a Veselé ulice v Brně se rozezněla tóny Bugatti stepu Jaroslava Ježka. V místě, kde bude stát Janáčkovo kulturní centrum, brněnská filharmonie natáčela spot pro zahájení svojí 62. sezóny. Dělníci – filharmonici hráli uprostřed stavby pod vedením Igora Adraševa. Klavírní virtuoz se tak poprvé představil jako sólista příští sezony.

Na první pohled se mohlo zdát, že muzicírují dělníci. Helmy a reflexní vesty však maskovaly hudebníky z Filharmonie Brno, kteří natáčeli spot na podporu koncertního sálu. „Bugatti step jsme vybrali proto, že je tam dominantní klavír a chtěli jsme zapojit sólistu sezony, klavíristu Igora Ardaševa,“ řekla PR manažerka projektu Sál pro Brno Kateřina Konečná. Druhým důvodem pro volbu skladby je volná vazba na Brno. Ježek se nechal inspirovat vozem značky Bugatti, ve kterém vyhrál francouzský automobilový závodník Louis Chiron závod na Masarykově okruhu.

Filharmonici hrají na staveništi Bugatti step (zdroj: ČT24)

Byl to zážitek pro diváky i hudebníky

„Igor Ardašev je určitě největší klavírní osobnost, která vzešla z tohoto města. Je to světově proslulý pianista a letos slaví své kulaté životní jubileum,“ dodala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Na dno jámy, kde zatím stavbaři budují podzemní garáže, jeřáb nejprve spustil klavír. Do provedení Ježkovy skladby se zapojila třicítka hudebníků, shora je sledovaly desítky zvědavců. Zážitek to byl jak pro diváky, tak pro filharmoniky. „Orchestr si zahrál v místech, kde už si určitě nikdy nezahraje a zároveň je to pozvánka do nové sezony,“ řekla Marie Kučerová.

Město stále čeká na peníze na dostavbu sálu

Brněnská radnice očekávala, že vláda do konce května definitivně rozhodne o peněžní podpoře nového koncertního sálu. Zatím se to ale nestalo, čekání pokračuje. Pokud stát peníze neposkytne, uvažuje město také o úvěru.

Podle uzavřeného memoranda má stát vynaložit šest set milionů korun, celkové náklady víc než miliardu dvě stě tisíc korun dorovná Brno s přispěním kraje. Město zároveň pokračuje v hledání projekčního týmu pro nadzemní část stavby včetně sálu a jeho akustiky. Do soutěžního kola se kvalifikovaly dva mezinárodní týmy.