Byla to rituální vražda? Vyšetřování začíná po 3 500 letech

Kunovice – Při úpravách zahrady nalezl majitel domu v Kunovicích Tomáš Čabla v zemi dvě kostry. Nález okamžitě přilákal archeology, podle kterých oba pohřbení pravděpodobně žili 1 500 let před naším letopočtem. Podle netypické polohy kosterních nálezů archeologové usuzují, že se patrně jedná o oběti rituální vraždy, která mohla souviset s tzv. slunečním kultem.

Velmi zachovalé kostry muže a ženy nalezl Tomáš Čabla na své zahradě asi dva metry pod zemí ve vrstvě přepálené hlíny. Obě kostry byly ve specifické poloze, která podle pozdějších úvah archeologů naznačuje jejich možný rituální náboženský svazek. Kostra ženy má silně zalomený krk, což může znamenat, že jí někdo zlomil vaz.

Tři a půl tisíce let starý archeologický nález oznámil majitel zahrady své známé, která pracuje v muzeu, která potom na kostry upozornila archeology Slováckého muzea. Ti nález považují za zcela unikátní. Další práce však bude nákladná, aby mohli zjistit více o obou kostrách, potřebují slováčtí archeologové peníze na radiokarbonový průzkum – zatím je však nemají.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že muž a žena zemřeli asi v pětadvaceti letech. Že se jedná o oběti slunečního kultu, usoudili výzkumníci z jejich polohy. Žena, která měla symbolizovat kněžku či matku slunce, byla pohřbena v pozici připomínající porod, přičemž její rodidla směřovala k místu, kde o zimním slunovratu vychází slunce. „Muž měl nohy pokrčené a jeho pohled směřoval k místu, kde by mělo vycházet slunce,“ dodal archeolog Slováckého muzea Tomáš Chrástek.

Po skončení archeologického výzkumu by se mohly kostry dostat do expozice Slováckého muzea. Jeho návštěvníci je ale spatří nejdříve za rok. Zatím na nich kromě archeologů budou pracovat také lidé z konzervátorské dílny. Složit tři a půl tisíce let staré kostry je náročný úkol. „Člověk to musí prostě zkoušet jako puzzle. No a když má nějaké zkušenosti z antropologie, tak je to výhoda,“ popsal náročný proces skládání koster konzervátor Ondřej Mour.

Podobný nález spojený s rituálním stylizovaným pohřbem je na Moravě ojedinělý. V minulosti se archeologům nedaleko Blučiny na Brněnsku podařilo odhalit hrob s větším počtem kosterních nálezů, ale kosti byly rozlámané, opálené a se zářezy. Podobný nález však nedávno učinili v Čechách, při stavbě protipovodňových opatření u obce Zálezlice našli archeologové kostry lidí, kteří mohli být rovněž rituálně zavražděni.