Bruntálského exekutora poslal soud na sedm let za mříže. Měl okrádat dlužníky i věřitele

Někdejší exekutor z Bruntálu Čeněk Bělasta, který podle obžaloby dlužníky a věřitele připravil v letech 2005 až 2013 o více než sedm milionů korun, má jít podle pondělního rozhodnutí soudu v Ostravě na šest let za mříže. Zároveň nesmí exekutorskou činnost vykonávat sedm let.

Osmapadesátiletý bývalý advokát a exekutor podle žalobce zpronevěřil přeplatky z dluhů či peníze určené na uspokojení oprávněných osob. Peníze pak podle státní zástupkyně použil pro svou potřebu a na zaplacení nákladů spojených s chodem exekutorského úřadu.

Obžalovaný, kterého exekutorská komora ze svých řad už vyloučila, již dříve uvedl, že odpovědnost mohou nést jeho kolegové, na které ze zdravotních důvodů přenesl před lety část pravomocí. 

Policii kontaktovali sami zaměstnanci

Předseda senátu řekl, že obžalovaný ztratil soudnost. Exekutorský úřad vedl podle soudce jako firmu, k vymoženým penězům se choval jako k vlastním. Platil z nich například kapesné dcery i výplaty zaměstnancům, jichž měl až dvacet, zanělo v soudní síni. Jeho nástupkyně má podle soudu k dispozici čtvrtinu lidí a úřad funguje. Postupně ale Bělastovi peníze začaly docházet a úřad se topil v dluzích. Obžalovaný to podle obžaloby řešil úvěry.

„Peníze dával na jednu hromadu. Odmítal výhrady zaměstnanců, kteří jej na problémové hospodaření upozorňovali,“ uvedl soudce. Nakonec to byli právě zaměstnanci, kteří kontaktovali policii. Podle rozsudku Bělasta jako jediný rozhodoval, komu a kdy peníze vyplatí. Dva miliony získané například z prodeje nemovitosti bance neposlal nikdy. Na platební příkaz, který jeho zaměstnanci připravili, jen napsal, že ho mají odložit na neurčito. „Věděl, že na účtu už peníze nemá,“ řekl předseda senátu.

Bělasta u soudu vinu odmítal. Připustl jen určité manažerské selhání. „Podle mého názoru selhal morálně, lidsky i profesně,“ uvedl soudce. I proto obžalovanému udělil trest zákazu činnosti. Sedm let po opuštění vězení nesmí pracovat s penězi cizích lidí. Zákaz se týká všech profesí, kdy by přijímal a dál nějak nakládal s prostředky jiných.

Peněžní machinace přiznal

Machinace v účetnictví Bělasta potvrdil. Mluvil například o tom, že s pomocí fiktivních příjmů a výdajů zvyšoval obrat bruntálského exekutorského úřadu.

„Dělalo se to, aby se vylepšilo hospodaření úřadu v očích pražské centrály,“ řekl obžalovaný s tím, že takových transakcí bylo až sto do roka. Hájil se také tím, že některé dnes trestně postižitelné jednání před lety nebylo mezi exekutory chápáno ani jako kárný přestupek. Například opožděné platby.

Bělasta před ostravským soudem stanul už v lednu tohoto roku. Tehdy obžalobu zpochybnil. Tvrdil, že o tolik peněz se nikdy obohatit nemohl. Část viny svedl na své podřízené, kteří za chod úřadu také nesli odpovědnost. Obžalovanému hrozilo až desetileté vězení.

Exekutor má dlužit miliony (zdroj: ČT24)