Ministerstvo rozhoduje o převodu vimperského zámku už dva roky

Vimperk – Přestože ze zámku ve Vimperku odpadá omítka, jeho oprava se zatím nechystá – a ani nemůže. Správa šumavského národního parku, které zámek patří, nemá na náročnou údržbu peníze. Do správy by ho sice chtěli památkáři – aby tak zabránili případnému prodeji – ale dosud ho nedostali. Osudem chátrajícího vimperského zámku se totiž už déle než rok zabývá ministerstvo kultury.

Vimperský zámek je sídlem muzea věnovaného městu i Šumavě, navíc skrývá architektonický unikát – jeden z největších renesančních stropů o ploše téměř 250 metrů čtverečních. Stav jeho paláců je však neutěšený, dovnitř se při deštích valí voda, omítky opadávají. Již před dvěma lety došla Správa NP a CHKO Šumava k tomu, že nemá na jeho údržbu – zámek zařadila na seznam nepotřebného majetku. „O osudu by neměla rozhodovat instituce, která byla primárně zřízena z důvodu ochrany životního prostředí,“ zdůvodnil mluvčí správy Pavel Pechoušek. Budoucností zámku se tak začalo zabývat ministerstvo kultury – zatím však ustaly veškeré investice, což se podepsalo nejenom na stavu budov, ale i muzejní expozice. „Ta doba už trvá dost dlouho, takže se nám pracuje velice těžko,“ poznamenala vedoucí muzea Milena Smolová.

V „péči“ ministerských úředníků zůstává zámek přesto, že o něj má zájem Národní památkový ústav. Že by zdržovali převod, však úředníci odmítají a slibují, že jednání už brzy skončí. „Jde jen o to, dohodnout se na financích na obnovu, údržbu a provoz,“ řekla mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

Alespoň s provozem muzea se nakonec rozhodlo pomoci město. Vimperští zastupitelé schválili uvolnění peněz. „Město se zavazuje, že přispěje finanční částkou 350 tisíc korun ročně,“ slíbil starosta Bohumil Petrášek.

Přestože vimperský zámek chátrá, turisty stále táhne – ročně jich přijede zhruba 10 tisíc. Správci bránu otevřou i letos, a to počátkem května. Případná změna vlastníka nebude mít na zahájení sezony vliv.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)