Více peněz výměnou za rozšíření areálu. Kvasiny se rozhodují nad nabídkou státu

Rozšíření kvasinského areálu: Spása, nebo prokletí? (zdroj: ČT24)

O budoucnosti dlouho diskutované průmyslové zóny v Kvasinách může být po dnešku jasněji. Vláda má posoudit zvýšení dotací ze tří na šest miliard korun. Podmínkou jsou ale změny územního plánu – s tím ale někteří občané ani zastupitelé nesouhlasí.

Novinky by totiž umožnily například stavbu mohutného zeleného valu, který odcloní tamní automobilku od dalších továren. Násyp má být až 300 metrů dlouhý a 15 metrů vysoký, celková cena se vyšplhá na 48 milionů korun.

Mnozí z místních to přitom mají za rozhazování peněz. „Je to asi zbytečné. Už jenom tím valem, co tam oni dříve postavili, je to dost odhlučněné,“ zmiňuje jeden z obyvatel.

Stát i kraj slibují Kvasinám se 1400 obyvateli i další výhody: nové chodníky, kamery, opravu kulturního domu i radnice. To vše za celkem 350 milionů korun. Na oplátku žádají změnu územního plánu, která dovolí rozšíření zóny z 50 na 85 hektarů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Představa dalšího bobtnání areálu ale rozděluje místní na dva tábory. Jedni jej mají za zdroj problémů – například zvýšení kriminality, druzí naopak za příležitost pro rozvoj obce. O dalších krocích rozhodne patnáct zastupitelů Kvasin už ve středu.

Problémy s bezpečností a veřejným pořádkem se v Kvasinách a okolí objevily, když do rostoucího závodu Škody Auto a okolních továren dorazily tisíce dělníků, často ze zahraničí. Policie se začala situací intenzivně zabývat loni v září, od ledna posílila v lokalitě hlídky. Podle dohody kraje a ministerstva by mělo v oblasti přibýt dalších 36 policistů.

Dalším rozvojem a situací v zóně Kvasiny-Solnice na Rychnovsku by se měl zabývat vládní zmocněnec. Ministerstvo vnitra také plánuje vznik koordinačního centra pro cizince, kteří se dostanou do problémů. V dubnu představitelé ministerstva a kraje podepsali memorandum o spolupráci při řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách.

Škoda Auto závod v Kvasinách masivně rozšiřuje miliardovými investicemi. Počet zaměstnanců tam do konce loňského roku zvýšila o 2600 a nyní dává v Kvasinách práci asi 7000 lidí. Celkem v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny pracuje 10 500 lidí, z toho asi 3000 cizinců. Kromě Poláků tu zaměstnání našli i občané jiných zemí východní Evropy.