Stát nakonec pomůže s likvidací arnoltické skládky

Bulovka (Liberecko) – Na likvidaci nelegální skládky v Arnolticích u Bulovky na Frýdlantsku bude spolupracovat i stát. Ministerstvo životního prostředí, které původně s likvidací odmítalo pomoci, uznalo, že bez jeho pomoci by byla snaha Libereckého kraje a starostů okolních obcí marná. V bývalém zemědělském areálu totiž leží kolem 15 tisíc tun odpadu dovezeného z Německa, skládka je okolí nebezpečná mimo jiné kvůli častým požárům.

Odpad dovezený z Německa leží v Arnolticích již sedm let. Liberecký kraj se však nelegální skládkou začal zabývat až loni, po několika požárech. Ty zničily asi čtvrtinu odpadu, stále však v bývalém areálu zemědělského družstva zbývá 15 tisíc tun balíků s oblečením, plasty nebo třeba molitanem. Likvidace vyjde na 25 milionů korun, které však obec Bulovka ani Liberecký kraj nemají. „Tam čekáme pomoc ministerstva,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Josef Jadrný.

Ministerstvo životního prostředí zprvu jakoukoli účast na úklidu v Arnolticích odmítalo. Teď ale změnilo názor. Kromě finanční podpory bude také potřeba zásah státu při jednání s majitelem skládky. Ten totiž s úřady odmítá hovořit, proto bude nutné před odstraněním odpadu skládku vyvlastnit. „Potřebujeme stanoviska, komu ten odpad patří. Otázek je celá řada,“ poznamenal mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Starostka Bulovky Romana Šidlová doufá, že odpad zmizí co nejdříve. Je totiž nebezpečný. „Některé materiály hrozí samovznícením. Pokud by to znovu začalo hořet, tak je to velké ohrožení celého výběžku,“ zdůraznila. Ideální by podle ní bylo, kdyby se podařilo odpad odvézt ještě letos.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)