Výluka na hlavním brněnském nádraží zatím problémy nedělá, fungují informátoři

Redaktor ČT: Lidé berou výluku sportovně (zdroj: ČT24)

Výluka na hlavním nádraží v Brně se dosud obešla bez větších komplikací. Uvedl to ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský a z místa to zatím potvrzuje i redaktor ČT. Výluka začala platit dnes a potrvá tři měsíce. Podle Horského na nádražích fungují informátoři, cestujícím o změnách říkají i průvodčí a informují je panely. Na hlavním nádraží se opravuje Pražský viadukt a čtvrté nástupiště, což znemožňuje příjezd asi 300 vlaků, tedy tří čtvrtin. Vlaky tak zastavují v Židenicích, Králově Poli a na dolním nádraží, které slouží pouze nákladní dopravě. Výluka skončí 10. září.

Horský o víkendu větší problémy nečekal. „Přestupy na tramvaje fungují. Jedinou komplikací bylo zpoždění rychlíku, na který tramvaj nemohla čekat, ale lidé využili jiné linky. Nárazově jsme zaznamenali plnější tramvaje, když přijede vlak, ale to je běžné,“ řekl Horský.

Podle něj je cestování o víkendu klidnější. „Na nádražích máme informátory. Lidé jim položí za hodinu zhruba deset až 15 dotazů. O změnách cestující informují už i průvodčí a jsou i na panelech. České dráhy mají na hlavním nádraží přepážku s letáky, která je taky využívaná,“ uvedl Horský.

Komplikace nezaznamenal ani Dopravní podnik města Brna, řekla ČTK jeho mluvčí Barbora Lukšová. Bez problémů jsou i České dráhy. „Jak na dolním nádraží, tak na hlavním, v Králově Poli i v Židenicích nejsou žádné komplikace. Fungují informátoři i náhradní autobusová doprava, lidé stíhají,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Nádraží není přístupné ze severu, tedy pro vlaky od České Třebové a Havlíčkova Brodu, výluka se tedy dotýká i mezistátních spojů. Na dolním nádraží jsou dvě nástupní hrany, tedy dvě nástupní místa a provizorní zázemí pro cestující včetně toalet.

Dálkové vlaky Českých drah i RegioJetu od České Třebová zastavují v Židenicích a na dolním nádraží. Do centra Brna jsou posílené tramvajové linky 2 a 3 a mezi dolním a hlavním nádražím jezdí autobusy. Rychlíky od Třebové zastavují také v Židenicích a končí na dolním. Osobní vlaky od Blanska končí v Židenicích a do Křenovic vyjíždějí z hlavního, z jedné linky se staly dvě.

Rychlíky od Havlíčkova Brodu končí v Králově Poli, odkud jede navíc posilová tramvajová linka P6. O letních prázdninách kvůli výluce mezi Tišnovem a Vlkovem budou rychlíky končit už v Křižanově a do Brna doveze cestující autobus. Osobní vlaky pojedou z Tišnova do Židenic, projedou dolní nádraží a skončí v Modřicích. Mimo letní prázdniny zde bude navazovat osobní vlak do Břeclavi, v létě přípoj fungovat nebude.

Pro cestující funguje na hlavním nádraží informační kancelář, lidé si mohou také vyzvednout letáky, které přehledně ukazují organizaci dopravy. V tramvajích platí platit mezi Královým Polem, respektive Židenicemi a hlavním nádražím jízdenky na vlaky Českých drah, nikoliv na vlaky RegioJetu.