Dostavte R7, žádají už i kraje

Praha – Dostavba rychlostní silnice R7 je bezpodmínečně nutná, po stávající silnici už se z Prahy do Chomutova jezdit nedá – je o tom přesvědčeno vedení Středočeského i Ústeckého kraje, které se připojily k výzvě starostů. Chtějí, aby vláda přehodnotila své rozhodnutí R7 zatím nestavět. Vláda tvrdí, že na stavbu plnohodnotné rychlostní silnice nejsou peníze, v úvahu připadá nanejvýš rozšíření stávající komunikace na třípruhovou.

O dostavbě rychlostní silnice R7 bude jednat Senát. Senátoři Marcel Chládek a Václav Homolka, kteří zastupují regiony, kudy má nedokončený tah procházet, chtějí výzvu starostů a krajů přednést. „Ukázalo se, že veřejná slyšení mají velký efekt, jako příklad můžu uvést odvolané rušení nemocnic v Žatci a Roudnici nad Labem,“ řekl senátor Chládek.

Podle starostů a krajských představitelů znamená odsouvání dostavby rychlostní silnice, že severovýchodní Čechy zůstávají periferním regionem. Kapacitní a rychlé spojení z Chomutovska a Mostecka do Prahy neexistuje po silnici ani železnici, vždy je nutné využít zastaralé a pomalé komunikace nebo cestovat oklikou přes Teplice. Podle lounského starosty Radovana Šabaty by výzvu mohla podpořit i příhraniční města v Sasku. „O dostavbě R7 bude jednat dopravní komise Euroregionu Krušnohoří. Bude také zjišťovat, jak důležitá je dostavba silnice spojující Prahu s Chemnitz pro saskou vládu,“ uvedl starosta Šabata. Současně vyjádřil pochybnosti nad tvrzením vlády, že na stavbu nelze použít evropské dotace. „Náměstek ministra dopravy nás informoval, že na dostavbu R7 nejde použít evropské dotace. Chceme vědět, jestli to opravdu nejde,“ řekl lounský starosta.

Přes stále hlasitější stížnosti z regionů vláda s brzkou dostavbou pražsko-chomutovské rychlostní silnice nepočítá, chybějí prý peníze – bylo by potřeba 20 až 30 miliard korun. Premiér Petr Nečas nespokojeným starostům již před časem v dopise nabídl, že by stát mohl sehnat peníze na částečnou úpravu nedokončených úseků, které dostanou tři jízdní pruhy. To ale starostům nestačí.

Rychlostní silnice R7, která má vést z Prahy přes Slaný, Louny a Chomutov do Německa, je zatím hotova pouze v několika krátkých úsecích. Oddělené čtyři pruhy vedou z Prahy do Slaného, na obchvatu Sulce, u průmyslové zóny Triangle a ve stoupání nad Chomutovem. Další obchvaty jsou připraveny pro dokončení rychlostní silnice, zatím je však otevřen pouze poloviční profil. Tyto úseky jsou ale naopak velmi nebezpečné, podle policie právě kvůli domnělé přehlednosti vyzývají k riskantnímu předjíždění. Po dokončení celého tahu už paradoxně nepůjde o rychlostní silnici, ministerstvo dopravy totiž chce tah číslo 7 zařadit do nové sítě silnic pro motorová vozidla, kam spadne část dnešních rychlostních silnic a také některé čtyřpruhové silnice I. třídy s oddělenými jízdními pásy.

Reportáž Petra Baraňáka (zdroj: ČT24)