Hrozba pro alergiky. Včely a vosy jsou v teplých dnech aktivnější

Teplé počasí posledních dní zvýšilo aktivitu včel, vos i ostatního bodavého hmyzu. Alergici by měli být proto opatrnější. Pokud včas nezasáhne lékař, může skončit anafylaktický šok i tragicky. Záchranáři museli například zasahovat u patnáctiletého chlapce na Blanensku, který šlápl na včelu.

Poklidné odpoledne v Suchém na Blanensku narušil ve středu přílet vrtulníku Zdravotnické záchranné služby. Zavolali ho kamarádi patnáctiletého chlapce, který šlápl na včelu. „Šlo o těžkého alergika, u kterého se ale naštěstí nerozvinula šoková alergická reakce, a to díky včasnému podání léků jak samotným pacientem, tak i naším lékařem letecké záchranné služby,“ řekla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Hedvika Kropáčková.

Záchranáři pomáhají alergickému chlapci (zdroj: iReportéři)

Alergiků neustále přibývá. Podle prohlášení Světové alergologické organizace bude se současným trendem alergický každý druhý člověk na světě. Stále častěji se objevují právě alergické reakce po bodnutí hmyzem, zejména včel a vos.

  • Normální odpověď organismu se projeví bolestí, otokem a začervenáním v okolí vpichu.
  • Rozsáhlejší lokální reakce se ohlásí větším otokem, který se neomezuje jen na místo kousnutí. Například při bodnutí do kotníku může otéct celá noha. Přestože tento jev může vypadat dramaticky, většinou nebývá nebezpečný.
  • Nejzávažnějším typem je pak alergická reakce
    Lehká alergická reakce: Bolest, zarudnutí, vyrážka ve formě pupínků, mírný až středně těžký otok, svědění, zteplání místa vpichu.
    Těžká alergická (anafylaktický šok): Ztížené dýchání až sípání, kopřivka – červená svědící vyrážka rozšiřující se i mimo okolí vpichu, neklid a úzkost, zrychlený pulz, nevolnost a prudký pokles krevního tlaku.
    Zdroj: www.bez-alergie.cz

Při bodnutí je nutné reagovat rychle

Alergici u sebe zpravidla mívají tuto injekci s adrenalinem, lékem, který dokáže zachránit život. „ Není možné přemýšlet, ale hned reagovat a aplikovat injekci. Během prvních deseti minut se až polovina krevního objemu dostane mimo cévy, člověk je opuchlý a už injekce nezabírá,“ vysvětlil alergolog FN Brno Ondřej Rybníček. I po aplikaci adrenalinu ale musí pacienta zkontrolovat lékař.

Krom včel začínají být aktivní i vosy. Nebezpečí hrozí na letních zahrádkách, a to v případech, kdy se vosa posadí na jídlo nebo na nápoj. Podle alergologů je nejlepší zkusit se hmyzu vyhnout. Vosy lákají pastelové barvy, květinové vzory a hlavně jakékoliv vůně.

Pokud jde o včelí bodnutí, šetrně odstraňte žihadlo, zabráníte tak uvolnění dalšího jedu do rány.
Na místo je možné lokálně aplikovat mast s hydrokortizonem.
Chladivé obklady ztlumí bolest a otok.
Volně prodejná antihistaminika pomohou snížit svědění, otok i kopřivku.
Při těžké alergické reakci je nutné podat adrenalin. Injekční pera by měli mít alergici u sebe, v ostatních případech jej aplikuje co nejdříve záchranná služba nebo nejbližší lékař.

Zdroj: www.bez-alergie.cz

Oteklá ruka
Zdroj: Horst-Jürgen Schun/ČTK/Picture Alliance

Vosy a včely zaměstnávají i hasiče

Hmyz zaměstnává v posledních dnech také hasiče. Letos už je zavolali lidé jen na jižní Moravě celkem osmašedesátkrát. Nejčastěji ke včelám. „Většinou jsou to lidé, kteří se pohybují u těch rojů a mají třeba strach o své děti, na zahradách rodinných domů nebo u školek, škol,“ řekl mluvčí Hasičského záchranné služby Jaroslav Mikoška.