Moravskoslezská ČSSD rozhoduje o podobě kandidátky. Jedničkou může být Zaorálek

Moravskoslezská ČSSD volí kandidátku (zdroj: ČT24)

Jak bude vypadat kandidátka ČSSD v Moravskoslezském kraji? V pátek a sobotu o její podobě rozhodují místní sociální demokraté. Hlasovat budou v Ostravě.

„Členové krajské ČSSD budou rozhodovat o dvou věcech - zda souhlasí s tím, aby byl jedničkou na kandidátce Lubomír Zaorálek. A také mohou rozdělit čtyři preferenční hlasy a tím změnit celkové pořadí jmen na kandidátce,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.

Důležitou podmínkou podle ní ale je, že musí přijít alespoň třicet procent delegátů, jinak volby nebudou platné.

Na kandidátce chybí po rozhodnutí vedení strany dvě jména - a to předsedkyně ostravské ČSSD Jana Vajdíková a místopředseda a poslanec Adam Rykala. Podle ústředí strany k tomu došlo proto, že se podílejí na dlouhodobých vnitřních sporech v ostravské ČSSD. Rykala s Vajdíkovou to ale už dříve odmítli. Tvrdí, že jejich vyškrtnutí nebylo oprávněné, protože nijak neporušili stanovy strany.

Zaorálek změnám škrtů v kandidátce „rozumí“

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek koncem května mimo jiné uvedl, že rozhodnutí předsednictva vyřadit z moravskoslezské kandidátky Adama Rykalu a Janu Vajdíkovou rozumí. Vedení ČSSD navíc schválilo přeregistraci členské základy v Ostravě.

„Já se domnívám, že to tam není dobře vedeno. Ty chyby jsou tam velké. Jsou to závažná porušení věcí, která když to nefunguje, tak devastují ty organizace. Pokud je za to někdo odpovědný, tak za to musí platit,“ uvedl Zaorálek.

Rykala i Vajdíková sdělili, že žádný důvod pro své vyškrtnutí ani pro přeregistraci nevidí. „Nevím, o jakých chybách a závažných porušeních pan Zaorálek mluví, k ničemu takovému za současného vedení nedošlo. Naopak za předchozího předsedy jsme přišli o pozice ve vedení města i kraje a také o členy. Odpovědnost by měl konečně převzít krajský předseda Miroslav Novák, který neustále vyvolává dojem, že v Ostravě není něco v pořádku,“ prohlásila Vajdíková.

„Naši kandidaturu schválila okresní konference a krajský výkonný výbor, na kterých Lubomír Zaorálek byl, a žádné výhrady nesdělil,“ doplnil již dříve Rykala.