Liberecká exprimátokra podvedla město, tvrdí policie. Rosenbergová nesouhlasí

Bývalá primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD) se podle policie dopustila podvodu, když své soukromé jízdy vykazovala jako služební. Trestní stíhání jí však nehrozí, protože je skutek promlčen. Výsledky policejního vyšetřování, se kterými ovšem Rosenbergová nesouhlasí, zveřejnilo hnutí Změna pro Liberec. To skončilo v minulém volebním období v opozici poté, co se neshodlo s koaličními partnery. Vznikla pak nová koalice v čele právě s primátorkou Rosenbergovou.

Podle závěrů policejního vyšetřování vykázala Martina Rosenbergová 7008 ujetých kilometrů jako služebních, i když šlo o soukromé jízdy. Škodu, kterou tak městu údajně způsobila, vyčíslila policie na 29 073 korun. Promlčecí doba u tohoto činu je tři roky, trestní stíhání by tak policie musela zahájit nejpozději v květnu minulého roku, což se nestalo.

Bývalá liberecká primátorka však tvrdí, že se ani tak ničeho nedopustila a šlo pouze o pomstu její asistentky. Jediná chyba, kterou připouští je, že nevyplňovala knihu jízd sama. „Pokud bych opravdu měla jízdu ryze soukromou, jela bych určitě sama, nikoliv s doprovodem. Ty jízdy byly vždy kombinované pracovní se soukromou,“ uvedla. Dodala, že „město (…) opakovaně policii sdělilo, že žádná škoda nevznikla“.

Trestní oznámení podali před dvěma lety nynější náměstek libereckého primátora Jan Korytář a zastupitelka Zuzana Tachovská. Původně hovořili o podstatně vyšší škodě, než ke které došli poicejní vyšetřovatelé. I tak ale vyzvali Martinu Rosenbergovou, aby přiznala chybu, omluvila se a škodu, kterou policie vyčíslila, uhradila. Podle Korytáře by mělo město údajnou škodu vymáhat.

„Přestože Policie ČR musela trestní stíhání exprimátorky odložit, prokázalo se, že paní Rosenbergová veřejně lhala, trestného činu podvodu se dopustila a veřejné peníze zneužívala pro své osobní potřeby. Očekávám, že nyní bude na svůj post zastupitelky rezignovat,“ uvedla Tachovská.

Jan Korytář má ovšem sám podobné problémy. Podle nepravomocného rozsudku způsobil městu v době, kdy byl primátorem, škodu 130 tisíc korun, když v radě podpořil vypovězení smlouvy na rekonstrukci Soukenného náměstí. Město za to dostalo pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Martina Rosenbergová se stala libereckou primátorkou v roce 2011, kdy ve funkci vystřídala právě Jana Korytáře. Tomu se po několika měsících rozpadla koalice a v nové již jeho Změna pro Liberec nefigurovala. V dalších volbách však skončila Rosenbergová ČSSD až čtvrtá a skončila v opozici, zatímco vítězná změna vytvořila koalici s druhým ANO. Korytář se stal náměstkem nového primátora. Koalice přežila vzájemné spory obou hnutí i vnitřní krizi v libereckém ANO, při které hnutí zrušilo svoji místní organizaci.