Z názvů nových stanic metra zůstaly jen Petřiny

Praha – Nové názvy stanic, kde budou od příštího roku nastupovat cestující do metra na prodloužené trati A, schválila pražská rada. Z původně zvažovaných pojmenování Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol nakonec zůstanou pouze Petřiny. Přejmenování stanice Červený vrch na Bořislavku schválilo vedení města již dříve, nyní přidalo také změnu názvu Veleslavín na Nádraží Veleslavín a Motol na Nemocnice Motol.

Názvy nových stanic metra, které schválila městská rada, jsou již definitivní. Vedení města nedávno usilovalo o to, aby byly názvy všech čtyř stanic jednoslovné, nakonec však ustoupilo místopisné komisi, která doporučila upřesnění názvů Veleslavín a Motol.

Budoucí stanice Nádraží Veleslavín vzniká u křížení Evropské ulice s Vokovickou a Veleslavínskou. Změnu jejího názvu z Veleslavín na delší Nádraží Veleslavín zdůvodnila rada tím, že tak cestujícím usnadní orientaci ve veřejné dopravě. Stanice totiž vznikne v bezprostřední blízkosti nádraží, současně se stanicí metra má vzniknout také autobusový terminál.

Přejmenování stanice Motol na Nemocnici Motol doporučila radním místopisná komise i radnice Prahy 5 proto, že lidé z metra budou moci vystoupit přímo do areálu nemocnice. Navíc se tak jmenuje přilehlá zastávka autobusů.

Dřívější změnu zvažovaného názvu stanice Červený vrch na konečnou verzi Bořislavka naopak město schválilo navzdory přání komise, která doporučila pojmenování Horoměřická. Rada však název prosadila i přes výhradu, že bude korespondovat s komerčními zájmy majitele budovaného polyfunkčního centra Shopping park Bořislavka. Na názvu Petřiny pro třetí stanici se shodlo město i odborníci. Vzniká u křižovatky ulic Na Petřinách a Brunclíkova.

Vydáno pod