Na nájemném za Škodův palác se Praha nedohodla, chystá žalobu

Praha - Jednání Prahy a majitele Škodova paláce o snížení nájemného ztroskotala. Náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09) na dnešní tiskové konferenci uvedl, že nabídka je finančně nevýhodná. Město platí za nájemné 200 milionů ročně, na majitele chystá žalobu.

Žalobou chce město napadnout výši nájemného, ne celou smlouvu. Magistrát by v prostorách Škodova paláce rád zůstal. Před lety tam přesunul většinu úředníků. Magistrát původně odhadoval, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Později ale přiznal, že je pronájem paláce pro město nevýhodný. Richter řekl, že město má posudek, podle kterého by adekvátní cena za pronájem paláce měla být zhruba poloviční.  

Majitel budovy, kterým by měla být společnost Copa Retail, k. s., nabídl městu slevu na nájemném ve výši 35 procent. Slevu ale podmínila prodloužením nájemní smlouvy o dalších patnáct let. „Mám pocit, že si z nás dělá pronajímatel legraci,“ uvedl Richter. „Smlouvu, která je už tak pro město extrémně nepříznivá, chtějí udělat ještě více nevýhodnou,“ doplnil. Podle Richtra obsahuje platná smlouva inflační doložku, kvůli které by se snížené nájemné mohlo během několika let znovu vyšplhat na stávající výši.

Vydáno pod