Odpočívat, nabíjet a surfovat. V Blatné je solární lavička se zásuvkou a wi-fi

Studio 6: Další solární lavička v Česku (zdroj: ČT24)

V jihočeské Blatné je nová solární lavička. Podobně jako na jiných lavičkách je možné na ní sedět, ale také je možné nabít si z ní telefon nebo se jejím prostřednictvím připojit k Internetu. Blatenská lavička je v Česku druhá svého druhu. Vznikla v rámci aplikovaného výzkumu. Na počátku byla obhájená bakalářská práce na ČVUT, na konci lavička, o kterou má zájem celá řada měst v Česku.

Na chytré solární lavičce je zatím možné dobít si kabelem mobilní telefon či notebook a připojit se k internetu. Mohla mít i další schopnosti, které se ale v Blatné rozhodli nevyužít. „Lavička může umět měřit hluk, může měřit i ovzduší. Do toho jsme zatím nešli, jsme v jižních Čechách, máme tady výborné ovzduší,“ vysvětlil místostarosta Blatné Pavel Ounický. Lavičku je ale možné v budoucnu upravit tak, aby umožňovala kromě nabíjení kabelem i bezdrátové nabíjení drobné elektroniky.

Blatenská solární lavička je druhá svého druhu po lavičce litoměřické. Myšlenka, se kterou přišla studentka průmyslového designu Zuzana Jirkalová, a rozvinulo ji Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT, ovšem navazuje na podobné konstrukce v zahraničí. Jak připomněl Pavel Hrzina z UCEEB, již před šesti lety instaloval takové lavičky Massachusettský technologický institut (MIT).

Blatenská solární lavička
Zdroj: ČT24

„Ale ona (Zuzana Jirkalová) vymyslela skvělý design, vymyslela nové technologie,“ podotkl Pavel Hrzina. Jako architekta se studentka obrátila původně na Fakultu elektrotechnickou ČVUT, brzy ale projekt převzalo UCEEB. „Je tam synergie, že v jednom baráku máme k dispozici jak elektrikáře, tak betonáře, případně architekty,“ poukázal člen týmu Monitorování, diagnostiky a inteligentního řízení budov univerzitního centra.

Chytrá lavička by měla být připravena i na útoky vandalů. Hlavní její „zbraní“ je podle Pavla Hrziny její hmotnost. Původní lavička, kterou vyvinuli na ČVUT, byla půltunová. „U městského mobiliáře je to o tom, aby byla těžká,“ míní Hrzina.

Blatná se rozhodla pořídit si solární lavičku poté, co se její vedení začalo zajímat o koncept Smart Cities, tedy chytrých měst. Spolu s Litoměřicemi, kde je solární lavička již od minulého roku, ukazuje cestu i dalším radnicím. O chytré lavičky má zájem řada z nich, vyrůst by mohly například v Lipně nad Vltavou, Volyni nebo Třebíči.