Předličtí nechtějí z ubytovny, dostali noc navíc

Ústí nad Labem – Z ubytovny v ústeckém Krásném Březně se dosud nevystěhovali nájemníci, mezi kterými jsou i lidé, kteří se do ni uchýlili, když byli vystěhováni ze svých domovů v Předlicích. Majitel ubytovny společnost CPI po nich ovšem chce, aby budovu do konce ledna vyklidili, ale v poledne byla ještě většina obyvatel uvnitř. Mluvčí CPI Michaela Winklerová potom oznámila, že firma prodloužila lhůtu na vystěhování do pátečního rána. U ubytovny v Čelakovského ulici zatím hlídkují strážníci a policisté, podle kterých se na místě nic neděje.

Výpověď obyvatel z ubytovny v Krásném Březně zdůvodnila CPI špatným technickým a hygienickým stavem zařízení, „který podle odborných posudků již ohrožoval životy ubytovaných“. Od pátku to bude ještě horší, protože v domě přestane fungovat elektřina či téct voda. Podle mluvčí Winklerové majitel upozornil obyvatele ubytovny na její plánované uzavření s dvouměsíčním předstihem. Pokud se lidé do zítřejšího rána neodstěhují, společnost požádá policii o pomoc. Případ se může dostat i k soudu. „Patrně na ně podáme žaloby za neoprávněné obývání objektu,“ doplnila mluvčí s tím, že se firma nechystá nájemníky násilně stěhovat.

Na vchod do ubytovny zatím dělníci navařili ochranné mříže, které mají objekt chránit poté, co ho obyvatelé opustí. Do Krásného Března míří také pracovníci bezpečnostní agentury, kteří mají vystěhovanou ubytovnu hlídat.

Uzavření ústecké ubytovny se stalo námětem úterní demonstrace před ministerstvem práce a sociálních věcí, její účastníci kritizovali mimo jiné to, že o střechu nad hlavou přijdou lidé nedávno vystěhovaní z nestabilního domu v Předlicích. Ubytování jim zprostředkovalo město, protože majitel poškozeného domu, ač to bylo jeho povinností, náhradní bydlení svým nájemníkům nezajistil. Z toho, že opět musí pryč, jsou Předličtí rozčarováni. „Slibovali nám, že nám dají náhradní byty,“ zlobil se Gustav Červeňák, který se bude muset již podruhé stěhovat. Mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová však zdůraznila, že byl stejně jako další lidé z Předlic upozorněn na to, že jde o bydlení na dobu určitou.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří museli nejprve z Předlic a teď i z Krásného Března, už nemají mnoho možností, kam se uchýlit. V Ústí nad Labem je totiž nedostatek sociálního bydlení, městský sociální odbor jim tak sice předal seznam volných ubytoven a azylových domů, většina jich ale není v krajském městě. Navíc jsou doporučené ubytovny obsazené, nebo jejich majitelé požadují vysokou kauci. „Tento postup považujeme za nepřijatelný. Řešení situace je nezbytné hledat v rámci města Ústí nad Labem, a nikoliv na úkor okolních obcí. Vynucená migrace z bytových důvodů obvykle vede k dalšímu zhoršení situace rodin, především dětí,“ uvedl v prohlášení Martin Šimáček z vládní Agentury pro sociální začleňování, která se situací také zabývá.

Ubytovnu v ústeckém Krásném Březně mají opustit obyvatelé
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK