Google mapy umí najít spojení pražskou MHD

Praha - Přes Google mapy si mohou najít spojení už i cestující v pražské hromadné dopravě. Po Brně nebo Plzni spustila česká pobočka firmy Google tuto novinku i pro hlavní město. Služba bude dostupná jak pro počítače, tak pro mobilní telefony.

Společnost Google připravila vyhledávání ve spolupráci s pražským dopravním podnikem (DP). Služba v mobilních telefonech bude dostupná nejen pro Android, ale i pro jiné platformy včetně iOS od Apple. „Služba je určená zejména pro turisty a mladé lidi,“ řekl generální ředitel DP Milan Křístek. Podle něj dopravní podnik nenahrazuje vlastní aplikaci na svých stránkách, která bude dál fungovat.

Google již více než rok vyhledávání MHD na svých mapách nabízí v Brně nebo Plzni. V Praze bylo nutné používat jiné aplikace, jako je státem podporovaný informační systém IDOS nebo služba dopravního podniku. Ty ale byly pouze v českém jazyce, což mohl být pro turisty problém.

Pražská MHD na Google mapě
Zdroj: ČT24/Google

„Máme velký zájem službu dál rozšiřovat do dalších českých měst,“ uvedl produktový manažer Google Florian Goerisch. Žádná další česká města ale v současnosti nejsou připravená.

Na mapách ve vyhledávání trasy přibylo nové tlačítko, které po zadání výchozí a cílové destinace, preferovaného dopravního prostředku a času najde spojení veřejnou dopravou. Navrhne několik alternativ a spočítá i trasu a dobu pěší chůze z konkrétní adresy na nejbližší zastávku.

Veřejná doprava v mapách Google v současnosti funguje ve zhruba 500 městech a zahrnuje jeden milion zastávek a stanic. Je dostupná v 60 jazycích včetně češtiny.

Reportáž Marie Frajtové (zdroj: ČT24)