Šluknovské paneláky topí dřevem a uhlím, šetří

Šluknov - Nájemníci na sídlišti ve Šluknově se bouří proti novému způsobu vytápění. Majitel čtrnácti panelových domů nechal odpojit dálkové vytápění a ve sklepích domů zřídil lokální topeniště. Jak tvrdí, kvůli neúnosným cenám teplárny.

„Teď v průběhu ledna se na mě obrací skutečně desítky nájemníků a stěžují si na to samé, zima v bytech a nedostatečně teplá voda,“ uvedla Eva Džumanová /nez./, starostka Šluknova. Lidem se také nelíbí, jak se teď voda ohřívá. V každém domě zvlášť, v kotlích ve sklepě. Stěžují si na saze a kouř. Jak říkají: Dřevo a uhlí ve sklepě, to není panelák.

Návrat k lokálním topeništím má podle majitele paneláků jediný důvod. Teplo z centrální kotelny bylo neúnosně drahé. „Nejdražší v České republice. Nechtěli jsme se nechat dál teplárnou vydírat,“ říká Pavel Zeithammer, majitel domů na sídlišti.

Podle majitelů teplárny je ale přechod na lokální topení jen finta, jak inkasovat peníze za teplo a teplou vodu bez jakékoli kontroly. „V žádném případě nejde o úspory,“ říká Karel Sommer, Energo Šluknov. Majitel paneláků ale tvrdí, že jde jen o pomluvy. Pravda se podle něj brzy ukáže. Už při vyúčtování plateb za teplo za letošní rok.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)