Jednorázová dotace nepomůže, stěžují si šumavští starostové

Šumava - Obce, které přišly kvůli rozpočtovému určení daní o větší část peněz, dostanou náhradu od ministerstva financí. Novinky ve výpočtu daní zasáhly hlavně Šumavu. Místní starostové ale říkají, že náhrada jim nepomůže. S penězi budou totiž muset nakládat stejně jako s jiným státním příspěvkem, a přesně proto vykazovat, na co obce peníze použily.

Nižší rozpočty bude mít letos 52 obcí v celé republice, z toho polovina na Šumavě. Právě těmto obcím v rozdělování daňových výnosů uškodily velké katastry a zároveň malá osídlenost. Někde tak přišli o znančné částky. Například v Prášilech je letos rozpočet nižší o více než čtyři miliony korun. „Stát by měl jít spíše cestou systémového opatření, a ne lepit malými záplatami obrovské díry v rozpočtech obcí,“ míní místní starosta Libor Pospíšil.

Dvacetimilionovu kompenzaci nižších daňových výnosů totiž dostanou obce jako jednorázovou dotaci, což většině starostů vadí. „Jenom to přinese administrativní zátěž, jenom to přinese obavu a jenom to vyplývá z toho, že je to nesystémový krok,“ konstatoval starosta Modravy Antonín Schubert. Stát se ale domnívá, že je lepší nějaká dotace než žádná. „Jsou tady dvě možnosti, buď nebude vůbec nic, nebo se na poslední chvíli podaří prosadit tuto nesystémovou dotaci. Nicméně lépe něco s problémy, než nemít vůbec žádné peníze,“ podotkl poslanec Jan Bauer (ODS).

Finanční náhrada ale nebude stačit na zaplacení nutných projektů. Z některých budou muset obce slevit. „Na příštím zastupitelstvu budeme muset zvážit, jestli půjdeme do dotace, která nám už byla přiznána, jedná se o povodňové dotace,“ uvedla Jana Hrazánková, starostka Borových Lad. Zatím není ani jasné, jak budou peníze mezi obce rozděleny. Na vytvoření určitých pravidel při rozdělování se chce ale podílet plzeňský i jihočeský kraj.