Jeden trest nestačí. Za špatné parkování chce plzeňský DP účtovat poplatek navíc

Události v regionech: Až na dvojnásobnou částku by se mohly vyšplhat pokuty za špatné parkování v Plzni (zdroj: ČT24)

Řidičům, kteří v Plzni nedokáží zaparkovat tak, jak by měli, hrozí dvojitá „pokuta“. Část z ní bude skutečná pokuta, která půjde do městské pokladny, zbytek pak poplatek městským dopravním podnikům, které nově začaly zajišťovat nasazování botiček. Dopravní podniky vysvětlují dodatečný poplatek zvýšenými náklady, které jim špatně parkující auta způsobují.

Do minulého roku měli dohled nad správným parkováním v Plzni výhradně strážníci. Průměrná pokuta se loni pohybovala kolem 200 korun, podle velitele městské policie Karla Macha je to dostatečná výše vzhledem k tomu, že má mít hlavně výchovný charakter. Nově ale strážníkům asistují Plzeňské městské dopravní podniky, které mají na starost nasazování botiček. Ty by chtěly postihy zvýšit více než dvojnásobně.

Část by šla jako pokuta městu, zbytek jako manipulační poplatek samotným dopravním podnikům. Poplatek by měl být 250korunový. Podle ředitele PMDP Michala Krause by měli řidiči platit hlavně za to, že špatným parkováním omezují provoz městské hromadné dopravy.

„Dochází k prodlužování jízdních časů našich vozů. Nepovažujeme za obvyklé parkování ve dvou řadách, odstavení v boxu pro zásobování na dvě hodiny či parkování v zálivech veřejné dopravy,“ zdůraznil ředitel dopravních podniků.

Pokud dopravní podniky svoji myšlenku prosadí, budou na špatně parkující řidiče čekat hned dvě komplikace. Nejenže zaplatí místo dosavadních zhruba 200 korun nejméně 450, ale navíc budou muset každou část zaplatit zvlášť – pokutu městské policii a manipulační poplatek dopravním podnikům. Pokud by tedy řidič u sebe neměl hotovost, jednu částku by musel jít uhradit na strážnici, druhou na doplatkové pokladně na Denisově nábřeží.

To, co dopravní podniky navrhují, ale ještě řidičům bezprostředně nehrozí. Návrh musí nejprve schválit rada města, ke které se dostane nejspíše během června.