Je libo notebook za 1500 Kč? Vnitro otevírá prodejnu zabavených počítačů i mobilů

Vnitro prodává zajištěné mobily i počítače (zdroj: ČT24)

Notebooky od 1500 korun, telefony od několika stovek. To je jen část nabídky, kterou zveřejnil Odbor správy majetku ministerstva vnitra. Ve čtvrtek otevřel první státní obchod – či spíše výdejnu – zabavených mobilních telefonů, osobních počítačů a další přenosné elektroniky. Až dosud se o majetek starala policie.

V obchodě najdou zájemci nyní asi dvě desítky předmětů z Moravskoslezského a Zlínského kraje. „Předmětů má dále přibývat,“ poznamenala redaktorka České televize Martina Koziolová s tím, že vnitro ročně zabaví majetek v hodnotě miliard korun.

Nabízené předměty, o které lidé mohou soutěžit pomocí elektronické aukce, jsou naceněny znalcem. Zájemci, kteří je vydraží, si je mohou nechat zaslat poštou, nebo vyzvednout v provozovně u hlavního nádraží v Ostravě.

Aukční nabídka
Zdroj: Centrum zajištěných aktivit MVČR


Část květnové nabídky, o jejíž položky mohou lidé soutěžit v aukci.

Ministerstvo vnitra začalo s podobným typem aukčních nabídek již loni. V říjnu totiž úředníci nabídli ke koupi automobily zajištěné Policií ČR v trestním řízení.

Takzvané Centrum zajištěných aktiv, které na současnou aukci dohlíží, vzniklo při ministerstvu v lednu. Má postupně změnit správu majetku získaného policií v trestním řízení.

„Ke změně koncepce dochází zejména proto, že dosavadní systém neodpovídal stále rostoucímu objemu zajišťovaného majetku. Letos se jednalo o takřka 10 miliard korun. Zajištěný movitý majetek se pohybuje na úrovni kolem 2 miliard korun ročně,“ uvedli zástupci centra.

Centrum zajištěných aktiv organizuje prodej majetku přes veřejně dostupné elektronické aukční portály – například přes server Aukro.cz.