O osudu táborské zoo by mohlo rozhodnout referendum

Tábor - Provozovatel táborské zoologické zahrady chce, aby o její budoucnosti rozhodli občané města. Už několik let vede kvůli její stavbě nekonečnou bitvu s úřady. Po té, co v pondělí zastupitelé odmítli změnu územního plánu, která by většinu problémů vyřešila, začal sbírat podpisy pro vyhlášení referenda. Domnívá se, že když se nemůže dohodnout s úřady, měli by mít rozhodující slovo lidé.

Z pohledu vlastníka zoo bez problémů legálně funguje. Stavební úřad a velká část zastupitelů má ale opačný názor. A důvodem, proč zastupitelé nepodpořili změnu územního plánu, byla i doprava. „Nikdo nechce bránit tomu, aby někde existovala zoologická zahrada nebo aby ji lidé navštěvovali, ale je třeba ochránit i stávající obyvatele Větrov před nadměrnou dopravou,“ uvedla Irena Ravandi /ODS/, zastupitelka.

Zoo stojí na pozemcích určených výhradně pro chov hospodářských zvířat. Problém je v tom, že ne všichni za ně považují i lva nebo tygra. „Ty věci, které jsou špatně, se mají napravit i s těmi doprovodnými sankcemi a pokutami a projednávání procesu územního plánu to umožňovalo,“ řekl Jiří Fišer /T2020/, starosta Tábora. „Myslím, že je to válka osobních antipatií a že bohužel veřejná věc a dobrý projekt jde stranou,“ Libor Hrubý, provozovatel ZOO Tábor – Větrovy.

Proti námitkám stavebního úřadu se zoo odvolá ke správnímu soudu. A navíc shání podpisy pro referendum. Jeho výsledkem by mohli ke změně územního plánu přimět zastupitele lidé. „Referendum by bylo velmi zajímavou názorovou sondou, ale cesta k němu není jednoduchá,“ uvedl Jiří Fišer /T2020/, starosta Tábora. Licenci má zoologická zahrada od července 2011 a pořád se rozšiřuje. Dokud spory s úřady definitivně neskončí, její provozovatel žádné omezování neplánuje.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)