Radní Hudeček: Komise nebyla jasně proti zástavbě smíchovského nádraží

Praha – Podpoří-li pražští zastupitelé rozhodnutí městské rady o přípravě změny územního plánu, areál nádraží na pražském Smíchově přijde během příštích dvou desetiletí o staré sklady i část kolejiště, vše nahradí nová čtvrť s kancelářskými, obchodními a bytovými domy. Rada návrh schválila přesto, že jí to nedoporučila odborná komise. Podle radního Tomáše Hudečka, který návrh předložil a je současně předsedou komise, však nešlo o výhradní nesouhlas se změnou územního plánu, nýbrž o nejednoznačné stanovisko.

Komise pražské rady pro územní plán nedoporučila radním, aby schválili změnu, která se týká 50 hektarů v prostoru smíchovského nádraží. Výhrady měla například k tomu, že by měla na Smíchově vzniknout nová zástavba, aniž by se město předem zamyslelo nad tím, jak potom bude v oblasti vypadat železniční a také silniční doprava. Komise také kritizovala plán na výstavbu blokových domů. Podle radního Hudečka, který předsedá komisi složené kromě něj z architektů, však nebylo její stanovisko jednoznačné. „Stanovisko komise nebylo negativní, ale nejednoznačné,“ řekl radní Hudeček. „U tak velké změny se dvanáct architektů prostě neshodne,“ doplnil.

Městská rada učinila rozhodnutí nejenom přes nejednoznačné stanovisko komise, ale také přesto, že v minulosti kritizovala plány na přestavbu nádraží radnice Prahy 5. I její připomínky se týkaly především dopravy, například umístění autobusového terminálu. Nyní se však mluvčí městské části Ivona Kratochvílová nechtěla k rozhodnutí městské rady vyjádřit s tím, že nemá dostatek informací.

Majitelem velké části pozemků, kde se má stavět, je společnost Sekyra Group. Její projekt Smíchov City počítá se stavbou kanceláří, bytů, nákupního centra i školy. Tomáš Hudeček ubezpečil, že na padesátihektarovém území vzniknou také dva hektary parků. Výstavba na Smíchově však nemůže začít okamžitě. Rozhodnutí rady musí nejprve probrat zastupitelé, teprve potom začne příprava nového územního plánu. Stavět se tak začne až za několik let, v případě, že se příprava někde nezadrhne, bude dnešní smíchovské nádraží částečně zastavěno do dvaceti let.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)