Uber neuspěl u soudu. V Brně jezdit nesmí

Krajský soud v Brně zamítl návrh Uberu na zrušení předběžného opatření, kterým mu zakázal provozovat v Brně službu. Uber nesplňuje podle soudu požadavky na taxi. Rozhodnutí platí jenom pro Brno.

Krajský soud zakázal předběžným opatřením Uberu provozovat službu v Brně v polovině dubna. Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, brněnský magistrát se k návrhu přidal jako vedlejší účastník. Rozhodnutí platí jenom pro Brno.

Uber v Brně nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr. Uber svou činnost v Brně přerušil a proti rozhodnutí soudu se odvolal. Soud jeho návrh na zrušení předběžného opatření zamítl.

Uber může podnikat, ale legálně

 „Jsme rádi, že soud vnesl jasno do toho, na čí straně je právo,“ řekl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). A dodal, že soud nezakázal Uberu podnikání. „Řekl jen to, že tady firma nesmí podnikat nelegálně. V Berlíně dokáže společnost fungovat v souladu s legislativou, jsem si tedy jistý, že když bude chtít, dokáže to v Brně taky,“ vysvětlil Matěj Hollan, který je na magistrátu odpovědný za oblast dopravy.

Dosavadní rozhodnutí Krajského soudu v Brně v této věci jsou v souladu s názorem generálního advokáta Soudního dvora Evropské unie M. Szpunara. Ten před dvěma týdny v předběžném stanovisku uvedl, že elektronická platforma Uber spadá do oblasti dopravy, takže společnosti Uber může být uložena povinnost opatřit si licence a povolení vyžadované vnitrostátním právem. 

V Praze Uber služby poskytuje, na výsledek soudu čeká

V Praze zatím soud Uber nezakázal. V hlavním městě funguje od roku 2014. I tam se setkal s protesty. Taxikáři blokovali v centru dopravu a nakonec se obrátili na soud. Ten však loni v listopadu konstatoval, že neexistuje žádný předpis, který by zakazoval využívání aplikace Uber POP a zrušil pokutu, kterou řidič dostal. Pražský magistrát chce toto rozhodnutí zvrátit.

Nedostatečné legislativní ukotvení celé oblasti přiznávají i právníci. „V té podobě, jak to dnes známe, neexistuje žádný konkrétní právní předpis, který by tento produkt sdílené ekonomiky reguloval,“ říká advokát Martin Kulhánek.

Co se týče rozhodnutí soudu pro Brno, může se Uber ještě odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Podle mluvčí Miroslavy Jozové chce využít u soudu všechny možné opravné prostředky.