Hejtman navštívil Šluknovsko: Problém jsou drogy a nezaměstnanost

Rumburk - Ve Šluknovském výběžku ubylo závažných trestných činů, mírně se zvýšila drobná kriminalita. Nejpalčivějším problémem jsou nyní drogy. Na tom se shodli místní starostové na schůzce s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem (KSČM), který Šluknovsko navštívil. Právě na drogovou problematiku se policie více zaměří. V regionu je také potřeba zvýšit počet pracovních příležitostí, s tím přislíbil pomoci ústecký úřad práce.

Hejtman i starostové se shodují na tom, že policie splnila, co slíbila. Závažná kriminalita na Šluknovsku poklesla. Bezpečnostní situaci tu výrazně neovlivnila ani prezidentská amnestie. „Je tu sedm případů trestného činu, které pocházejí prokazatelně od amnestovaného, je to naprosté minimum. Zatím se dá říci, že s amnestií tu problém není,“ zmínil hejtman. Pozitivně hodnotili bezpečnost v regionu i sami starostové. „Spolupráce mezi námi starosty a policií je nastavena opravdu dobře,“ uvedla starostka Šluknova Eva Džumanová. 

Hejtman Oldřich Bubeníček Šluknovsko neohlášeně navštívil už v minulém týdnu, večer si prošel Varnsdorf a Rumburk. „Nikdo neříká, že ta situace je tu ideální, ale určitě se nezhoršila,“ konstatoval Bubeníček.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Za největší problém regionu považuje drogy, krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld slíbil, že se policie této oblasti bude více věnovat. „Zaznělo tu, že je potřeba zlepšit spolupráci s policií v oblasti protidrogové prevence. Panem krajským policejním ředitelem bylo slíbeno, že se na tuto oblast bezpečnosti zaměří,“ řekl starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser.

Poukázal na zvýšený výskyt pěstíren marihuany na Šluknovsku. Z blízkého Německa a Polska se sem také vozí léky, z nichž se vyrábějí další drogy, například pervitin. Radní pro sociální oblast Martin Klika (ČSSD) soudí, že sociální služby zaměřené na drogovou problematiku jsou v kraji silně podfinancované. „Budeme hledat finanční prostředky tak, abychom tyto sociální služby posílili,“ řekl. 

Předloňská demonstrace proti vyhrocené situaci na Šluknovsku
Zdroj: ČT24

Bojovat chtějí radnice také s nezaměstnaností. Je podle nich potřeba zvýšit počet pracovních míst. Ta krátkodobá a příležitostná, jako například veřejně prospěšné práce, oproti minulosti ubyla. Ředitel krajské pobočky úřadu práce Radim Gabriel je ujistil, že je dostatek financí na zaměstnávání lidí ve veřejných pracích, jež obce využívají například k úklidu. „Vše nasvědčuje tomu, že během roku bude moci úřad práce těmto lidem dávat vyšší příspěvky,“ dodal Bubeníček. Nezaměstnané, kteří se osvědčí, budou moci obce zaměstnávat opakovaně.

Podobná setkání se podle Bubeníčka budou na Šluknovsku opakovat. „Kvitujeme, že pan hejtman s panem Klikou si našli čas a navštívili Šluknovský výběžek. Myslíme si, že minulé vedení kraje nebylo tak rychlé a akční,“ konstatoval Zoser.