V Kozlově znovu volí. Po roce a půl

Voliči v Kozlově rozdají své hlasy (zdroj: ČT24)

Sedmdesát let neměli možnost volit svá zastupitelstva. Teď šli obyvatelé Kozlova na Olomoucku k volbám už podruhé za poslední rok a půl. V obci, která vznikla loni v lednu vyčleněním z Vojenského újezdu Libavá, se totiž po jedenácti měsících od prvních voleb rozpadlo zastupitelstvo. Vedení Kozlova se nebylo schopno dohodnout na prioritách v obci. Důležité investice současné vedení nemohlo schvalovat přes půl roku. Celkem dnes lidé v republice rozhodují o složení místních zastupitelstev v deseti obcích.

Volební místnosti se otevřely v sobotu v sedm hodin ráno a volit budou moci lidé do 22. hodiny. Výsledky pak budou k dispozici zřejmě do jedné hodiny od ukončení voleb. Podle údajů k 19:00 odvolilo v Kozlově přes 125 voličů z 220. 

  • Nové volby do zastupitelstva se kromě Kozlova dále konají v těchto obcích: Kly na Mělnicku, Košátky na Mladoboleslavsku, Vinaře na Kutnohorsku, Dobrovíz v okrese Praha-západ, Josefov na Sokolovsku, Horní Blatná na Karlovarsku, Čachrov na Klatovsku, Podolí a Svárov na Uherskohradišťsku.

Starosta Kozlova Roman Fojtík už dřív sdělil, že rezignovali tři ze sedmi zastupitelů, takže podle zákona musejí být vyhlášeny nové komunální volby. „Nevím, zřejmě se nenaplnily jejich osobní ambice. Nebudu to raději dál rozvádět,“ upřesnil Fojtík.

Připustil, že motivem mohly být osobní spory zastupitelů nebo i rozdílný pohled na řešení některých problémů nově vzniklé obce.

V sedmičlenném zastupitelstvu Kozlova v loňských lednových volbách získala šest postů nezávislá kandidátka Nový začátek. Jedno křeslo připadlo zástupci sdružení Slavkováci pro Slavkov. Na své funkce podle Fojtíka nyní rezignovali tři zastupitelé Nového začátku.

Na dvou kandidátkách je celkem 16 lidí. Osm v Kozlově a stejný počet v sousedním Slavkově.
Zuzana Kozáková
redaktorka České televize

Den před novým hlasováním chystali dvě volební místnosti. Jednu v Kozlově, kde je 141 oprávněných voličů, a druhou v sousední části Slavkov. Tam může k volbám 80 lidí. Školením prošla volební komise už ve čtvrtek.

Nové zastupitelstvo bude řešit staré problémy. Třeba to, jak obec naloží s majetkem, který dostala od armády, nebo jak se bude nadále financovat údržba a oprava místních cest.

Rozpad zastupitelstva totiž nepříznivě ovlivnil chod obce, která do roku 2017 vstoupila s rozpočtovým provizoriem. „Jsme omezeni i ve své činnosti. Nesmíme například prodávat majetek,“ poznamenal Fojtík.

Loni volilo 162 lidí

První volby do zastupitelstva Kozlova se konaly loni 16. ledna. Z celkových 227 zapsaných voličů se jich zúčastnilo 162. Volební účast byla 71,4 procenta.

Díky převedení zhruba třetiny Vojenského újezdu Libavá pod civilní správu vznikly v lednu 2016 nové samosprávy v obcích Město Libavá, Kozlov a Luboměř pod Strážnou, ve kterých žije celkem zhruba 1200 lidí.

Vojenský výcvikový prostor Libavá se rozkládá na území pěti okresů ‒ Olomouc, Přerov, Bruntál, Opava a Nový Jičín. Jeho celková rozloha byla 327 kilometrů čtverečních a loni se zmenšila o třetinu. Armáda si od toho slibuje úspory.

Vojenský prostor Libavá zřídila vláda Klementa Gottwalda v roce 1946. Jeho součástí se stala území 24 obcí, ve kterých do té doby žili téměř výhradně Němci. V roce 1946 byli vysídleni. Odejít museli také čeští přistěhovalci. Život v obcích poté dlouhá desetiletí řídila armáda.

Výběr z pěti seskupení

Ve středních Čechách mají ze čtyř obcí, kde volí nové zastupitele, nejvíce kandidátek na výběr obyvatelé obce Kly na Mělnicku. Vybírat mohou z pěti uskupení. Dnes po poledni zaznamenala volební komise účast voličů 26 procent.

V Čachrově na Klatovsku v sobotu do 14:30 odvolilo 30 procent z více než 400 oprávněných voličů. V obci, kde kandiduje jedna samostatná nezávislá kandidátka a čtyři nezávislá sdružení, bývá účast vždy nadpoloviční.

O volby je zatím solidní zájem

V Horní Blatné na Karlovarsku odvolilo do 14:30 zhruba 40 procent z 307 voličů. Podle volební komise účast určitě překročí 50 procent, zájem o volby ve městě je. „Lidé chodí průběžně od rána, všechny věkové kategorie. Vše zatím probíhá v klidu,“ řekla členka komise. V Horní Blatné kandiduje do sedmičlenného zastupitelstva ODS, jejíž tři kandidáti v prosinci odstoupili, a jedno nezávislé sdružení.

V Josefově na Sokolovsku je zatím účast o jedno procento vyšší než Horní Blatné, tedy 41procentní. „Chodí hodně mladí. Při minulých mimořádných volbách loni v listopadu jsme tu měli 75procentní účast, ale dnes to bude slabší,“ uvedla členka komise Lenka Spišáková. V obci se tři zastupitelé vzdali funkce a jejich počet tak klesl pod čtyři. Nyní je tam pět nezávislých kandidátek a jedna samostatná.

Volební souboje se v sobotu odehrají také v Podolí a ve Svárově na Uherskohradišťsku a v obci Košátky na Mladoboleslavsku. Jedinou kandidátku se povedlo sestavit v obcích Vinaře na Kutnohorsku a Dobrovíz v okrese Praha-západ, kde je tak o složení zastupitelstva téměř rozhodnuto.