Pohled jako z hororu. Housenky obalily stromy v brněnských parcích pavučinami

Stovky okrasných keřů v Brně a okolí napadly housenky předivky brslenové. Na stromech vytvářejí typické pavučinky, pod kterými okusují listy. Podle správců parků ale tento druh housenek na zeleni nepůsobí velké škody. Žádná opatření proto neplánují.

Pavučinami ověsily housenky předivky brslenové například stromy a keře v parku Lužánky. Pavučiny vypadají, jako by je vytvořili pavouci, uvnitř se ale skrývají housenky. Během pár týdnů zvládnou okrasnou dřevinu ohlodat až k větvím.

Stromy obalené pavučinami v parku pod Špilberkem (zdroj: iReportér René Rudzan)

Lidé hlásí obalené stromy po celém Brně i za jeho hranicemi, na okraji Tuřan i v parku pod Špilberkem. Jejich invazi paradoxně pomohla letošní tuhá zima. „Pokud je zima příliš teplá, jako byla v uplynulých letech, tak dochází k šíření nejrůznějších nemocí a spousta housenek přes zimu uhyne,“ vysvětlil entomolog z Mendelovy univerzity Zdeněk Laštůvka.

Housenky předivky nebezpečné nejsou

Správce parku housenky překvapily také, zasahovat postřikem ale nebudou. Housenka se v červnu zakuklí a stromy se po jejich nájezdu zase vzpamatují. „Jakmile se housenky v průběhu června zakuklí, přestanou žrát, tak strom se velmi rychle olistí znovu,“ dodal entomolog Zdeněk Laštůvka.

Naopak proti housenkám agresívního zavíječe zimostrázového správci parků zakročili preventivně. Na keře buxusu rozmístili speciální pásky s roztoči, kteří je hubí. Zavíječ má totiž ročně několik generací housenek a na rozdíl od předivky jejich útok keře zpravidla nepřežijí.