Stavbu chotíkovské spalovny schválili plzeňští zastupitelé

Plzeň/Chotíkov – Zastupitelstvo města Plzně takřka jednomyslně schválilo výstavbu nové spalovny u obce Chotíkov. Proti spalovně se ovšem bouří Chotíkovští, chystají protesty a odvolání proti povolením. Plzeňská teplárenská ovšem již také rozhodla o vítězi výběrového řízení na dodavatele stavby. Spalovna má být hotova v roce 2016, zpracovávat bude bezmála sto tisíc tun odpadu ročně.

Plzeňské zastupitelstvo rozdělují často ostré spory. Spalovna je však sjednotila, proti ní nehlasoval nikdo a dva zastupitelé se zdrželi. „Proti výstavbě spalovny nebyl nikdo ze zastupitelů, neboť podkladové materiály byly připraveny velmi precizně a zároveň tímto řešíme odpadové hospodářství města Plzně,“ vysvětlil neobvyklou jednotu náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Přesto není spalovna přijímána tak jednoznačně, jak by se podle rozhodnutí zastupitelů mohlo zdát. Skupina chotíkovských aktivistů se obává, že se jim kvůli Plzni zhorší životní prostředí, a snaží se jejímu vzniku zabránit za každou cenu. „Budeme podnikat další kroky – účastnit se stavebního řízení, odvolávat se. Budeme taky informovat bruselské úředníky. Budeme se dál zúčastňovat veškerých jednání a budeme se snažit celou výstavbu spalovny zastavit,“ shrnul zástupce odpůrců spalovny Milan Reiniger.

Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drapela ale zpochybnil možný výsledek snahy zabránit stavbě. „Jsme přesvědčeni, že tyto obstrukce můžou stavbu maximálně prodloužit. To bude mít nepříjemný následek na čerpání evropských fondů,“ uvedl. Jím vedená firma dnes vybrala dodavatele, v tendru uspěla společnost ČKD Praha, která jako jediná nabídla výstavbu spalovny levněji než za dvě miliardy. Plzeňská teplárenská zatím do projektu vložila přibližně 150 milionů.

Teplárenská společnost chce začít stavět na přelomu dubna a května. Celá spalovna má být hotova v průběhu roku 2015, začátkem následujícího roku plánuje městská společnost, že spalovnu spustí.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)