Porodila s transplantovaným srdcem. Dnes má Tereza Polesová roční zdravou holčičku

Jedenatřicetiletá Tereza Polesová Beerová s transplantovaným srdcem má zdravou roční holčičku. Porod s transplantovaným srdcem je stále ojedinělou záležitostí. Lékaři u takových žen těhotenství kvůli hrozícím problémům matky a plodu příliš nedoporučují. V Česku jsou takové zatím jen dvě ženy. První porodila před šesti lety v Praze.

Těhotenství a porod s transplantovaným srdcem je možný, žena je ale vystavena řadě rizik, proto to lékaři příliš nedoporučují. „Gravidita po transplantaci srdce je vysoce riziková. Doprovázejí to potraty, živé se narodí dvě třetiny dětí, které mívají až ve třetině případů komplikace. Mívají také nižší porodní váhu,“ řekla lékařka z Centra kardiovaskulátrní a transplantační chirurgie Brno Marie Ošmerová, která na Terezu Polesovou dohlížela.

Podle lékařky je riziko i u matek. „V prvních měsících gravidity je to možnost odhojení transplantovaného srdce, ale například i vysoký tlak nebo onemocnění ledvin a cukrovka,“ vyjmenovala možné problémy Marie Ošmerová.

Touha po dítěti byla silnější než strach z komplikací

Tereza Polesová si rizika uvědomovala, ale její touha po dítěti zvítězila „Když jsem ale slyšela o první ženě u nás, která po transplantaci porodila v roce 2011 holčičku, rozhodla jsem se jít do toho. Jsem normální žena a mít děti bylo silnější. Cítila jsem se zdravá a silná a měla jsem podporu v rodině,“ řekla Tereza Polesová.

Loni v únoru porodila holčičku Adrianu, která vážila přes dvě kila a měřila čtyřicet čtyři centimetry. Na svět přišla císařským řezem. Podle lékařky z Centra kardiovaskulátrní a transplantační chirurgie v Brně Marie Ošmerové se vše obešlo bez větších komplikací.

Srdce jí transplantovali ve 12 letech kvůli nemoci srdečního svalu

Tereza Polesová měla už v dětství zdravotní problémy, zadýchávala se do schodů a nestačila vrstevníkům. Ve 12 letech jí kvůli nemoci srdečního svalu transplantovali v Brně srdce. Podle lékařky Marie Ošmerové takoví lidé musejí brát doživotně léky. Proto je podle ní důležité, aby ženy po transplantaci spolupracovaly s lékaři už před těhotenstvím. „Je nutné včas vysadit některé léky, které poškozují plod. Pacientku pak sledujeme během gravidity i po porodu,“ dodala Marie Ošmerová.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie provede podle jeho ředitele Petra Němce za rok asi třicet transplantací srdce. Kromě toho dělá i transplantace ledvin a jater.

Žena se chce pokusit o další dítě

Tereza Polesová je v České republice druhou rodičkou po transplantaci srdce. První byla v roce 2011 Praze. Marie Ošmerová z Centra kardiovaskulátrní a transplantační chirurgie ale očekává, že se postupem času bude zájem zvyšovat. O další dítě se chce pokusit i Tereza Polesová. Na světě se první porod u ženy s darovaným orgánem uskutečnil v roce 1988 v Argentině.