Na Lipně stále není led, bruslaři otevřeli alespoň kluziště

Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) – Bruslaři stále marně čekají, kdy budou moci vyrazit na lipenskou přehradu. Každý rok na ní vzniká nejdelší světová bruslařská dráha, ale letos led dlouho nebyl a teď je stále slabý – většímu zamrznutí brání vrstva sněhu. Nadšenci se proto rozhodli, že dokud nebudou mít k dispozici Lipno, postaví si alespoň umělé kluziště vedle.

Na nové kluziště na lipenském břehu se dnes vydali první bruslaři. Plocha 30 x 50 metrů je pro ně ale velmi chabou náhradou obří přehrady, vydávají se na ni hlavně začátečníci a ti, kteří to zkrátka bez bruslení už nevydrží. „Je to trochu hrbolaté, ale dá se,“ zhodnotila kvalitu nového klužiště bruslařka Olga Straková.

Kdo se chce vydat na samotné Lipno, musí dále čekat – na přehradní nádrži, která je zapsána i v Guinessově knize rekordů jako nejdelší upravená bruslařská dráha světa (11 kilometrů), je letos málo ledu, místy je jen třícentimetrový. „Led narůstá velmi pomalu,“ pokrčil rameny ředitel Povodí Vltavy Zdeně Zídek.

Bruslaři objevili Lipno teprve před deseti lety. Před rokem 1989 pravý břeh hlídali pohraničníci, kteří se snažili zabránit pohybu po zamrzlé hladině. Teď už je ale situace úplně jiná. „Bruslení na Lipně je pojmem nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dotazují se nás dokonce novináři z Nizozemska nebo Německa, zda se už bruslí. Nechtěli jsme lyžaře a další zájemce o bruslení připravit, a proto jsme vybudovali ledové kluziště,“ prohlásil mluvčí společnosti Lipno Servis Jiří Falout.

Dokud lidé nemohou na Lipno, musí vzít zavděk kluzišti, kromě Lipna nad Vltavou je naleznou také v Hluboké nad Vltavou a Třeboni. V jiných městech jsou potom k dispozici zimní stadiony.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)