Benešov nechtěl říct, kolik berou úředníci, hrozí mu proto exekuce

Benešov – Benešovu hrozí exekuce, nikoli však kvůli dluhům. Vrcholí tak spor občana s radnicí o informace, kolik si vydělali její úředníci. Radnice původně odmítla údaje poskytnout. Podle soudů ale platy i odměny sdělit musí. Protože se tak ovšem dosud nestalo, soud nařídil exekuci. Radnice teď slíbila, že informace vydá.

Po špatných zkušenostech s některými úředníky benešovské radnice požádal Petr Pohůnek o informace o jejich platech a odměnách. „Jestliže brali nějakou odměnu, tak by měla odpovídat jejich práci,“ zdůvodnil svoji žádost.

Městský úřad však vyžádané údaje odmítl poskytnout. „My jsme se v té době řídili metodikou ministerstva vnitra a Úřadu na ochranu osobních údajů,“ odkázala na další úřady tajemnice Miluše Stibůrková – jedna z těch, o jejichž údaje Petr Pohůnek žádal.

Téměř po roce tahanic však Krajský soud v Praze nařídil, že město musí údaje poskytnout. Protože se tak nestalo, požádal Petr Pohůnek o exekuci. Exekuce v tomto případě neznamená, že by město přišlo o majetek – až kdyby informace neposkytlo, dostávalo by pokuty a exekutor by si mohl přijít pro peníze.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Benešovský úřad teď slibuje, že žádné pokuty nebudou nutné a informace o platech úředníků poskytne. Tajemnice Stibůrková uvedla, že se městský úřad o rozsudku nedozvěděl; že informace poskytnout musí, zjistil až z exekučního nařízení. Radnice ovšem také přiznala, že soudní kolotoč byl zbytečný a dnes by kvůli změně metodiky informaci poskytla rovnou.

Úspěšný žadatel o informace si to chce ověřit na jiných úřadech – požádal o informace o odměnách zaměstnanců Hradu, Poslanecké sněmovny a středočeských zastupitelů.