Na falešného šlechtice míří druhá žaloba, měl podvést 1200 lidí

Frýdek-Místek – Policii se hlásí stále další lidé, kteří naletěli tzv. falešnému šlechtici z Frýdku-Místku. U Krajského soudu v Ostravě leží už druhá žaloba, podle které mu téměř tisíc lidí poslalo po 600 eurech, obžalovaný muž jim sliboval, že obratem dostanou 20 tisíc eur, ale nakonec nedostali nic.

Karel Šimko o sobě tvrdí, že je šlechtic s anglickými kořeny, lidem, kteří mu posílali stovky eur, sliboval, že za jejich vklady bude ručit zlatým pokladem, rubíny a diamantem z Londýna. Vložené peníze potom měl zhodnotit obchodem s akciemi a každému vkladateli potom věnovat 20 tisíc eur. Nakonec nedostali nic, Šimko tvrdí, že mu majetek rozkradli obchodní partneři. „Podvod můžeme vyloučit od samotného prvopočátku. To, co jsem nechal dovézt, značně převyšovalo jakékoli vklady lidí, kteří v té době do systému dali finanční prostředky,“ řekl obžalovaný muž soudu.

Policisté a poté i státní zástupce ovšem došli k jinému závěru. „Všechny peníze spotřeboval jednak na vlastní sebereprezentaci, což byla obrovská částka. Potom na nesmyslné zahraniční cesty,“ řekl státní zástupce Michal Togner.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Nyní už devětačtyřicetiletý učitel tance z Frýdku-Místku čelí druhé žalobě. První, kterou soud dostal už na jaře, se týkala 200 lidí, nyní státní zástupce přidal druhou žalobu, která se týká už tisíce lidí. „Když spojíme obě obžaloby dohromady, tak je to asi 1 200 osob a celková takto způsobená škoda je přes 92 milionů korun,“ vyčíslil Michal Togner.

Už před pěti lety, kdy Karel Šimko se svou „šlechtickou“ činností začínal, byl v hledáčku exekutorů. Finančnímu úřadu ve Frýdku-Místku dlužil na daních devět milionů korun.