Smog potrápí až do neděle, Češi a Poláci vytvoří expertní týmy

Třinec - Stav ovzduší je špatný v Čechách i na Moravě. Meteorologové v průběhu dalších několika dnů nečekají zlepšení. Inverzi rozruší až silnější proudění vzduchu, které přijde začátkem nového týdne, vzduch mohou mírně pročistit i srážky, od neděle by v Čechách mělo začít sněžit a poslední lednový týden začne deštěm a mrznoucími srážkami. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starší lidé a děti by se venku měli zdržet zvýšené fyzické zátěže. Čeští a polští odborníci vytvoří tři společné expertní týmy, které se zaměří na zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice. Po společném jednání v Ostravě to oznámili ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a jeho polský protějšek Marcin Korolec.

První tým by se měl věnovat vzájemné koordinaci projektů, které by bylo možné financovat z prostředků Evropské unie. „České republice se v uplynulých měsících podařilo vyjednat v Bruselu zvláštní devadesátiprocentní podporu pro průmyslové zdroje v tomto regionu a chtěli bychom v tomto úsilí pokračovat,“ uvedl Chalupa, podle něhož by se mohly připravit projekty řádově za miliardy korun.

Další skupina by se měla zaměřit na výměnu zkušeností v zavádění nízkoemisních zón. „I v Polsku se o obdobném projektu uvažuje a bylo by dobré, abychom od začátku tu situaci měli koordinovanou, stejně jako ji nyní Česká republika intenzivně koordinuje s Německem,“ uvedl Chalupa.

Další skupina by se pak měla soustředit na vytápění domácností. Věnovat by se měla nejen získávání peněz na ekologické vytápění, ale například i možnostem kontroly lokálních topenišť. Chalupa říká: „Podstatou našeho dialogu není výměna výčitek, ale snaha hledat řešení, co se s tím dá dělat, jak si můžeme být vzájemně prospěšní. Jsem přesvědčen, že na obou stranách hranice existuje vůle tento problém řešit.“

Polský ministr prohlásil, že další schůzka by se mohla opakovat na polské straně hranice. Podle Chalupy se obě strany kvůli ovzduší setkávají zhruba poslední dva roky. „Za dobu zhruba dvou let proběhlo šest pracovních jednání, tohle je to na nejvyšší úrovni,“ podotkl Chalupa s tím, že oba státy už si nyní například předávají informace o kvalitě ovzduší.

Nekouřit, nepálit vonné tyčinky, neluxovat, nesmažit, nejezdit autem

Lidé by měli přizpůsobit pohyb a aktivity mimo domov stavu ovzduší. Zvýšené fyzické zátěže by se venku měli zdržet lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starší lidé a malé děti. Smog může zhoršit i nemocnost. „Prachové částice mohou podráždit sliznice dýchacích cest, které jsou pak náchylnější k infikaci různými druhy virů, včetně chřipkových,“ vysvětlil ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal.

Také v interiérech by se lidé měli vyvarovat činností, které mohou zvýšit obsah jemných částic ve vnitřním prostředí. Neměli by tedy kouřit ani pálit vonné tyčinky a měli by odložit činnosti jako luxování nebo smažení na dobu, kdy budou moci intenzivně větrat. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.

Český hydrometeorologický ústav žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic polétavého prachu PM10 a oxidu dusičitého.

Jaké počasí nás čeká v příštích dnech?

  • Sněžit bude v příštích dnech jen málo, zesilovat ale budou mrazy, během víkendu už noční teploty většinou kolem -12 °C, při delším vyjasnění až -18 °C, denní teploty kolem -7°C.
  • Na začátku příštího týdne se bude oteplovat, hlavně v pondělí ale hrozí mrznoucí déšť a ledovka.

Na Třinecku byla vyhlášena smogová situace

Na Třinecku byla v noci na dnešek kvůli špatným rozptylovým podmínkám vyhlášena smogová situace. Na některých stanicích totiž byly dva dny po sobě překročeny limity pro polétavý prach, dnes se hodnoty polétavého prachu v ovzduší dále zvyšovaly. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se dnes ráno pohybovaly od 109 do 167 mikrogramů na metr krychlový s nejvyšší naměřenou hodnotou v Českém Těšíně na Karvinsku. Odpoledne už to bylo v rozmezí od 123 do 223 mikrogramů na metr krychlový. Nejhorší situace byla odpoledne ve Věřňovicích na Karvinsku. Na několika místech je mezní hranice více než čtyřnásobně překročena.

Smogová situace je vyhlášena v aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek, na Třinecku a v celém Středočeském a Ústeckém kraji.

V Moravskoslezském kraji byla smogová situace vyhlášena už v pondělí v oblasti Ostravska, Karvinska a části Frýdecko-Místecka. Na některých místech se sice situace během středy mírně zlepšila, jinde ale naopak zase hodnoty stouply. V Ostravě dnes znečištění dosáhlo pětinásobku limitu. Po městě jezdí speciální měřící auto, které zjišťuje situaci na nejvíce znečištěných místech a na internetových stránkách Dychamproostravu.cz informuje o aktuální situaci.

Smog trápí Liberecko i Plzeňsko

Stav ovzduší se v noci zhoršil také v Libereckém kraji. Nejhůř se dýchá v Liberci, kde hodinové koncentrace polétavého prachu v noci přesáhly i 150 mikrogramů na metr krychlový. V Jablonci i České Lípě byla situace jen o málo lepší.

Také Plzeň už několikátý den za sebou dusí smog. Ve vzduchu je dvojnásobek a místy až trojnásobek čtyřiadvacetihodinového limitu pro prašný aerosol. Překročení denního imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový vykazuje všech sedm měřicích stanic Českého hydrometeorologického ústavu ve městě. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se dnes ráno pohybovaly od 111 do 148,1 mikrogramu na metr krychlový, hodnoty neustále rostou posledních několik dní.

Aktuální stav ovzduší sledujte na stránkách ČHMÚ.

Smogová situace platí také v celém Středočeském a Ústeckém kraji. Pod smogovou pokličkou je celé Podkrušnohoří, vysoká koncentrace polétavého prachu je v Chomutově, Děčíně, Ústí nad Labem, Mostě i v Tušimicích, kde je situace z celého kraje nejhorší. Ve většině Ústeckého kraje se situace pomalu zlepšuje, smogovou situaci ale zatím meteorolové odvolat neplánují.

A o moc lepší není situace ani v ostatních částech republiky, smog trápí i Jižní Moravu, nejhorší tu je situace v Brně a v Mikulově, kde byly dnes ráno překročeny čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu dvojnásobně. Situace na jihu Moravy sice není ve všech jejich částech dobrá, podle meteorologů by se ale měla koncem týdne zlepšit.

V Praze překročily limit všechny měřící stanice

Rozptylová situace v Praze se od rána zhoršila. Na většině míst jsou výrazně překročeny povolené hodinové koncentrace polétavého prachu, často přesahují hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Povolený denní limit 50 mikrogramů je překročen na všech 13 pražských stanicích. Podle meteorologů byla po jedenácté hodině situace špatná zejména na náměstí Republiky, na Smíchově, v Riegrových sadech, Karlíně, Vršovicích, Libuši, Stodůlkách, Suchdole a v Průmyslové ulici.

Výrazně lepší je situace na horách. Například stanice na Šerlichu v Orlických horách dnes ráno hlásila hodinovou koncentraci polétavého prachu na úrovni deseti mikrogramů na metr krychlový.

Ovzduší se dnes výrazně zlepšilo i v Olomouckém kraji. Přispěla k tomu především změna počasí, kdy se ve velké části regionu vyjasnilo. „Ovzduší se v kraji výrazně zlepšilo, oblačnost se trochu protrhla, zasvítilo slunce a teplota vystoupala k nule. Spodní vrstvy se trochu prohřály a promíchaly. Hodinové koncentrace jsou aktuálně pod emisním limitem,“ řekl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Smog zastaví jen účinné filtry, říká expert

Smog v ovzduší dnes způsobují především mikroskopické částice polétavého prachu označované jako PM10, které současná spalovací technika nedokáže účinně zachycovat. Základem pro jeho vytvoření je meteorologická inverze, při které se vzduch nehýbe a škodliviny neodstraňuje. Výsledkem je souvislá „deka“, pod kterou zůstává nehybný zaprášený vzduch.

Podle bývalého poradce ministrů průmyslu, který se smogem dlouhodobě zabývá, Jiřího Hanzlíčka je nejvhodnějším způsobem boje proti smogu zavádění nových techologických opatření – vytvoření filtrů, které nebezpečné prachové částice dokážou zachytit. „Stávající vyhlašované regulace průmyslových podniků, které jsem dříve prosadil pro snížení emisí síry, dusíku a hrubého prachu nemá proto při zcela odlišné škodlivině očekávaný efekt. Způsobuje značné ekonomické ztráty, bohužel bez většího účinku na zlepšení ovzduší,“ uvedl Jiří Hanzlíček.

Ovzduší škodí i to, že lidé topí uhlím, často navíc nekvalitním

Podle ředitele Centra pro výzkum toxických látek v prostředí na Masarykově univerzitě v Brně Ivana Holoubka přispívají ke vzniku smogu tři hlavní faktory: doprava, průmyslové podniky, ale i lidé, kteří doma topí uhlím. Průmyslové podniky jsou už dnes ze zákona regulovány a v případě smogové situace tak musí přejít na kvalitnější paliva a omezit produkci emisí. Pokud jde o dopravu, ČHMÚ sice požádal řidiče, aby vyjížděli, jen pokud opravdu musí, žádná přísnější regulace ale zatím v Čechách zavedena nebyla. V krajním případě ale existuje možnost zákazu užívání automobilů, připomněl Holoubek.

V posledních letech také k horšímu stavu ovzduší přispívají domácí topeniště, tedy lidé v především menších obcích, kteří ve svých domech topí uhlím. K tomuto palivu se často vrátili i přesto, že v jejich obci proběhla plynofikace a nějakou dobu plyn opravdu k topení používali. Po jeho zdražení se ale mnoho lidí vrátilo právě k levnějšímu, ale pro ovzduší škodlivějšímu uhlí. Regulace tohoto zdroje znečištění je tak úkolem do budoucna, uzavřel Holoubek. Některé regiony už se do boje proti drobným znečišťovatelům pustili, třeba na Ostravsku se snaží motivovat majitele domů, aby vyměnili staré kotle na tuhá paliva za nové, nízkoemisní. O takzvané „kotlíkové dotace“, tedy přímé příspěvky na pořízení nového kotle, mohou lidé žádat na krajském úřadě Moravskoslezského kraje.

Na Liberecku mají navíc problém s levným polským uhlím, které má nejen malou výhřevnost, při jeho použití také vzniká hodně prachu, a protože jde o uhlí mladé, obsahuje i hodně síry. Levné polské uhlí přitom nejen na Frýdlantsku, ale v celém Libereckém kraji používá čím dál více lidí. Stojí totiž zhruba o třetinu méně než uhlí běžné. „Díky tomu, jak jde sociální situace některých našich spoluobčanů dolů, tak se musí zásobovat tímto nekvalitním uhlím,“ vysvětlil problém Starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Upozornil ale, že polský lignit, tedy uhlí nejnižší kvality, má menší výhřevnost, lidé ho tak spotřebují víc. Nekvalitní uhlí navíc může poškodit i kotle a není tak vůbec jisté, jestli lidé ušetří, varoval starosta. Podle zákona o ochraně ovzduší se přitom hnědé energetické uhlí, stejně jako například odpady, nesmí při domácím topení vůbec spalovat, pokud to někdo dělá, dopouští se přestupku.

Česko-polský problém budou řešit i ministři životního prostředí

Obecně rozšířená představa je, že velkou část znečištění v příhraničních oblastech způsobují průmyslové podniky ze sousedního Polska. Podle Jiřího Bílka z ostravského Státního zdravotního ústavu to pravda není, situace je většinou podobná na obou stranách hranice a prach si české a polské příhraniční regiony vzájemně vyměňují. „Jestliže je smog tady, je i za hranicí v Polsku a naopak,“ vysvětlil Bílek. Přesto připustil, že prostor ke zlepšení a vzájemné spolupráci tu je. „V Polsku je přístup k limitům mírnější, to znamená, že jsou tam tlačeni k méně razantním opatřením než podniky na české straně, přestože regulace v Evropské unii je jednotná,“ uvedl Bílek.

A právě lepší spolupráce s polskou stranou je předmětem dnešního jednání ministrů životního prostředí v Ostravě. Věnovat se budou mimo jiné česko-polskému projektu Air Silesia, který spočívá hlavně ve společném měření a výměně dat týkajících se znečištění ovzduší. Projekt by ale neměl skončit jen u monitorování současného stavu, podle Bílka se už teď připravují společné projekty, díky kterým by mohli české a polské regiony dosáhnout i na finance z Evropské unie.