Do sokolovny zatéká. Sportovci žijí po zatčení Pelty v nejistotě

Události: Sokolovna přišla kvůli skandálu o dotaci (zdroj: ČT24)

Malé sportovní oddíly na Zlínsku musely pozastavit přípravy na opravy svého chátrajícího majetku. Čáru přes rozpočet jim totiž udělalo zatčení předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové kvůli podezřelému rozdělování dotací od ministerstva školství.

Do sokolovny v Uherském Hradišti postavené v roce 1904 zatéká. Prostory přitom slouží 580 členům oddílu. „Máme tady vaničky, kýbly, střechou zatéká. Bohužel nejsme schopni zjistit kde,“ řekl starosta TJ Sokol Uherské Hradiště Jaroslav Ševčík.

Tři roky sportovci z Uherského Hradiště žádali ministerstvo o dotaci, dočkali se až letos. A den poté, co na třímilionovou opravu podepsali smlouvu se stavební firmou, ministryně školství Kateřina Valachová dotační program zastavila.

Peníze se budou rozdělovat znovu

Stalo se tak poté, co byl kvůli podezřelému rozdělování dotací zatčen šéf fotbalové asociace Pelta a Valachové náměstkyně Kratochvílová. Ti měli ovlivnit 21 projektů z 50.

Ministryně školství Kateřina Valachová dnes oznámila, že uvolní v příštích týdnech peníze na provoz sportovních svazů. Opakovaně vypíše také program investic ve sportu, který v minulém týdnu zrušila.

Podle Valachové dotační programy pro sportování v malých oddílech, sportování dětí a na údržbu malých sportovišť fungují dál. U programu údržby malých sportovišť ale nařídila interní ministerskou kontrolu. A u investičního programu nařídila Valachová jeho zopakování.

Nevíme, co bude dál, stěžují si sportovci

„Máme proinvestováno mnoho peněz a času. V půlce června se to má rozjet a nyní nevíme nic. Víme jen, že program zrušili, že bude nový, že bude nové hodnocení, ale to neznamená, že nás znova vyberou,“ uvedli zástupci TJ Sokol Uherské Hradiště na facebookovém profilu. Sportovci doufají, že stavaři po nich nebudou chtít penále za zrušení smlouvy.

V podobné situaci jsou také atleti z Holešova. Ti rovněž zatím nemají informace, zda získají už jednou schválené peníze na opravu stadionu.

Události: Pelta a Kratochvílová ve vazbě (zdroj: ČT24)