Lidé na jihu Moravy uklízí po přívalových deštích

Lidé ve Strážnici a Velkých Opatovicích dnes uklízí sklepy a garáže, které jim zaplavila o víkendu voda po silných přivalových lijácích. Bouřky doprovázené silným deštěm a krupobitím poškodily na jihu Moravy o víkendu domy a silnice, celkové škody radnice teprve sčítají.

V akci byly desítky hasičů, voda vyplavila sklepy, zaplavila některé silnice a poškodila střechu historického domu.

Ve Velkých Opatovicích na Blanensku tak včera v podvečer zasahovalo 50 hasičů z osmi jednotek. Voda se dostala do sklepů a garáží několika desítek domů. Hasiči museli postavit i hráz s pískem, která zabránila tomu, aby se voda dostala do dalších domů.

Ve městě spadlo za tři hodiny asi 68 milimetrů srážek. Bahno ze silnic a chodníků už od rána odklízeli bagry a lidé z  lopatami. Škody radnice teprve sčítá. „Řešíme to tak co dva až tři roky, ale musím říct, že ten včerejší příval jsme řešili teď po delší době,“ řekla starostka Kateřina Gerbrichová.

Přívalový déšť ve Velkých Opatovicích (zdroj: ČT24)

V soboru zase bouře doprovázená lijákem a krupobitím řádila ve Strážnici. Osmdesát hasičů čerpalo vodu ze zatopených sklepů, zajišťovalo poškozenou střechu a odklízelo bahno ze zaplavených silnic. Záchranáři pomáhali u desítek případů ohlášených na tísňové lince. Nejhůře dopadla část Strážnice ve směru od Radějova. 

Kombinace přívalové vody a krup poškodila také střechu na měšťanském domě na náměstí Svobody. Podle starostky města Renaty Smutné se zatím škody sčítají.

Bouřka ve Strážnici (zdroj: ČT24)

Podobně to vypadalo i v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku, kde se po rychlém přívalovém dešti dostala voda do ulic. Problémy způsobilo především bahno, které se do části obce dostalo z okolních polí.