Hřbitovní správa hledá sponzory hrobek slavných osobností

Praha – Sponzory pro hroby slavných osobností hledá Správa pražských hřbitovů. O mnoho z nich se nikdo nestará, hrobky jsou přitom velké a jejich údržba finančně náročná. Město samo na to nemá peníze.

Majestátní hrobky slavných osobností jako profesor botaniky Ladislav Josef Čelakovský nebo filozof Ladislav Klíma chátrají. Nežijí už ani jejich potomci, a tak není nikdo, kdo by se o hroby staral. Správa pražských hřbitovů se nyní rozhodla sehnat sponzory, kteří se na údržbu hrobů slavných lidí složí. „Pro určitou skupinu lidí mají mimořádný význam. My jim chceme umožnit – těmto lidem, těmto skupinám – aby o tyto hroby mohli pečovat,“ přiblížil záměr hřbitovní správy její ředitel Martin Červený.

Ředitel SPH Martin Červený:

„Zaplacení nájmu na deset let u běžného hrobu je přibližně šest tisíc korun (na deset let), zrestaurování náhrobku individuálně podle stavu 50-200 tisíc korun, a objednání služeb, například květinové výzdoby nebo čištění pomníku se pohybuje v řádu stokorun ročně.“

Problém zůstává s hroby osobností dnes již pozapomenutých. Například pomník malířky Mařenky Dostálové je přesto významný – nejen kvůli připomenutí prakticky neznámé umělkyně, ale hlavně proto, že hrobku samotnou vytvořili architekt Jan Kotěra a sochař Stanislav Sucharda. Hřbitovní správa doufá, že i pro tento hrob nakonec sežene sponzory, kteří zaplatí i nutné opravy rozpadající se konstrukce. „Je potřeba jeřábem rozebrat rám, znovu jej usadit a poté vyspárovat buď cementem, nebo nějakým takovým materiálem,“ vysvětlil olšanský hrobník Michal Hejda.

Adopci hrobů chce Správa pražských hřbitovů spustit v průběhu února. Upozorňuje přitom, že sponzorským darem nevzniká právo na užívání hrobu.

Reportáž Michaly Komrskové (zdroj: ČT24)