V Kadani opravují městské hradby, ochoz nad Ohří má přilákat turisty

Reportáž: S kamerou na rekonstrukci kadaňských hradeb (zdroj: ČT24)

Kameníci v Kadani finalizují sanaci městských hradeb, které v uplynulých měsících a letech poškodilo podmáčení kvůli chybějícímu odvodnění. Ceněný hradební ochoz má následně projít kompletní revitalizací a v horizontu několika let se stát místem pro relaxaci, volný čas i turistickou atrakcí.

Původní opevnění vzniklo po roce 1259 po prohlášení Kadaně královským městem. Dochované hradby jsou z druhé poloviny 14. století, další pásy byly doplněny v pozdní gotice. Většina středověkých hradeb byla zbourána v 19. století, když se město rozrůstalo, výjimkou je hradební okruh lemující jihovýchodní části centra mezi kadaňským hradem, Žateckou branou a středověkou baštou.

Poslední opravy historického opevnění proběhly v osmdesátých letech a na projektu revitalizace Kadaň pracuje už déle než dva roky. Cílem je městské hradby zprůchodnit a přeměnit je v prostor pro zábavu, setkávání, odpočinek a meditaci.

Podle studie, kterou měli možnost výrazně ovlivnit i obyvatelé Kadaně, by některé části hradeb mohly sloužit například i pro komunitní pěstování ovoce či jiných plodin. Naopak jižní úsek hradeb mezi Žateckou branou a hradem má podle architektů potenciál stát se středem turistického dění – díky výhledům do krajiny nad řekou Ohří.

Promáčené zdivo

Koncem loňského roku zdejší práce také uspíšila havárie; kvůli chybějícímu systému odvodnění se ve zdivu nahromadila voda, která podmáčela skálu a významně poškozovala vnitřek zdí, až se v listopadu část hradby vyvalila. Na řadě dalších míst v délce jednoho kilometru se ve zdivu objevují praskliny.

Kadaňské městské hradby - barbakán Žatecké brány
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

„Když se hradby v osmdesátých letech opravovaly, všechno se řešilo betonem,“ vysvětluje příčinu nevyhovujícího stavu vedoucí kadaňského odboru výstavby Jan Šerák. Část hradeb se tak musela postavit z původního kamene úplně znovu, nově s odvodněním. Za dvanáctimetrový úsek město zaplatilo půldruhého milionu korun.

Havarijní opravy městského opevnění by měly v Kadani skončit v květnu, na podzim se začne s odvodněním. Přeměnu hradeb na relaxační místo chce Kadaň odstartovat na jaře, hotová bude do pěti let.