Chotíkovská spalovna je krůček od schválení

Chotíkov - Už několik let trvá spor mezi Plzeňskou teplárenskou a aktivisty o spalovnu, která se má brzy začít stavět v obci Chotíkov nedaleko Plzně. Stavbu před třemi lety v referendu podpořili místní, aktivisté ale dělají vše pro to, aby jí zabránili. Na čtvrtek je naplánované jednání zastupitelstva města, kde se definitivně rozhodne, zda se spalovna za dvě miliardy stavět bude, nebo nebude.

Nová spalovna by měla obci přinést kromě ekologické likvidace odpadu také snížení závislosti na dodávkách uhlí a několik desítek pracovních míst. Stavět by se mělo začít co nejdříve. „Máme všechnu dokumentaci připravenou. Čekáme na vydání finálního stavebního povolení. Někdy začátkem května nebo v půlce dubna by se mohlo začít stavět,“ uvedl generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Projekt posvětilo i ministerstvo životního prostředí. „V současné době bylo vydáno kladné rozhodnutí. Ministerstvo podporuje obdobné projekty, protože z hlediska nakládání s odpady je to mnohem šetrnější k životnímu prostředí než například skládkování do země,“ potvrdil jeho mluvčí Matyáš Vitík.

Reportáž Aleše Malára (zdroj: ČT24)

S tím ale nesouhlasí aktivisté z dotčené obce Chotíkov, kteří už několik let proti výstavbě bojují. Tvrdí, že spalování je jeden z nejhorších způsobů likvidace. V obci se také podle nich mnohonásobně zvýší doprava a lokalita je vybraná nevhodně. Proto stále věří, že výstavbu spalovny mohou zastavit. „Máme informace o tom, že to není ještě schváleno, a rozhodně to nebude tak hladký proces, jak si představitelé malují,“ prohlásila předsedkyně Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Kateřina Moučková.