Na Václavském náměstí zůstávají stánky, město hrozí odpojením vody

Praha – Na Václavském náměstí v Praze jsou stále stánky, které tam již od konce minulého roku být nemají, několik z nich nadále prodává. Městští představitelé hrozí jejich provozovatelům pokutami nebo i odpojením od dodávek vody.

Na Václavském náměstí mělo od počátku roku zůstat sedm stánků – čtyři s občerstvením či květinami, které patří soukromníkům a stojí na pronajatých místech, a další tři, které patří k městskému mobiliáři a prodávají tisk. Dnes ráno jich však na náměstí bylo dvakrát tolik, část z těch, jejichž provozovatelům dalo město výpověď platnou ke konci roku, stále prodává.

Pražská radní Aleksandra Udženija uvedla, že podle tržního řádu měli obchodníci odstěhovat stánky nejpozději na Silvestra, ale požádali o odložení termínu kvůli probíhajícím vánočním trhům a zalidněnosti Václavského náměstí. „Proto jsme byli benevolentní a řekli, že se to může odstranit v první půlce ledna, aby se mohlo k těmto stánkům přistoupit s těžkou technikou,“ řekla radní.

Rozhovor s Aleksandrou Udženijou (zdroj: ČT24)

Že na Václavském náměstí ale stále zůstává více stánků než čtyři, které mají povoleno zůstat až do chvíle, než město nechá dosadit nový typ prodejen, magistrátu už vadí. Majitelům přebývajících stánků hrozí vážnými postihy. „Jsou to pokuty, které jsou ve výši 200 tisíc korun za to, že prodávají, a stánky, které mají zavřeno, ale stále jsou na místech, je to 10 tisíc korun za den, kdy jsou tam, kde nemají být,“ přiblížila Aleksandra Udženija. Zopakovala také hrozbu primátora Bohuslava Svobody, že nechá město odpojit dosud otevřené stánky od vody. To podle předpokladů vedení města vzbudí zájem hygieniků, kteří pak stánky uzavřou.

Dosavadní stánky s prodejem občerstvení, květin či tisku mají nahradit nové prodejny. „Doufáme, že to bude v polovině tohoto roku,“ prohlásila radní Udženija. Provoz nových stánků se má lišit od dosavadního systému, kdy magistrát pronajímal prodejní místa, kam si prodejci přivezli své provozovny. Nové prodejny budou patřit přímo městu a nájemci je budou provozovat podle podmínek, které stanoví sortiment konkrétního stánku. „Bude tam nájemní smlouva, bude to transparentně vysoutěžené. Kdo dá nejvyšší nabídku, s tím bude uzavřena nájemní smlouva,“ nastínila radní. Stánků má být jedenáct, vedení města ubezpečuje, že na Václavském náměstí zůstane mimo jiné zachován prodej klobás.

Vydáno pod