Cesta z Jihlavy do Třebíče bude vyhlídková, přímá silnice se na léto znovu uzavře

Události v regionech: Řidiči na Vysočině musí počítat s dopravními komplikacemi (zdroj: ČT24)

Po pouhých dvou letech si řidiči opět budou muset zvyknout na objížďky mezi Jihlavou a Třebíčí. V roce 2015 musel každý, kdo jel za památkami do Třebíče, objíždět uzavřený úsek kolem Příseky, kde se stavěl obchvat, letos naváže oprava silnice v Brtnici. Uzavírka začne v pondělí, potrvá až do podzimu.

Uzavřít a opravit silnici II/405 na výjezdu z Brtnice směrem na Třebíč je nutné. Patrné je to na první pohled, který spatří hluboké výmoly, popraskaný asfalt, rozdrolenou krajnici a celkově velmi úzkou cestu, na které se sotva vyhnou dva autobusy. Místní jsou z toho, že konečně dojde na rekonstrukci „čtyřistapětky“, nadšeni. „Je už pět minut po dvanácté,“ podotkla obyvatelka Brtnice Dagmar Zelená. Někteří by však byli ještě spokojenější, kdyby kolem Brtnice raději vznikl obchvat vzhledem k tomu, kolik tudy jezdí směrem na Třebíč aut.

Dělníci během téměř půlroční rekonstrukce silnici zcela přestaví, rozšíří ji, přibudou i kamenné opěrné zdi. V okrajové části Brtnice potom vzniknou vytoužené chodníky. Kraj za opravu zaplatí 35 milionů korun, podle mluvčí hejtmanství Jitky Svatošové má však slíbené evropské dotace.

Brtnická starostka Miroslava Švaříčková upozornila, že příprava na rekonstrukci trvala velmi dlouho. „Už se to řeší čtyři roky,“ upřesnila. Jsou to přitom jen dva roky, kdy byla silnice II/405 rovněž celé léto zavřená, protože se stavěl obchvat brtnické místní části Příseka.

Na druhé straně díky tomu, že se uzavírka opakuje, řidiči již tuší, co je čeká. Pokud pojedou osobním autem, bude objížďka poněkud kratší než předloni. Povede z Brtnice přes Jestřebí a Kněžici. Naopak nákladní auta nad 7,5 tuny budou muset z Jihlavy po státní silnici do Stonařova a kamiony těžší než 16 tun budou muset jet do Třebíče po docela jiné trase přes Moravské Budějovice a Jaroměřice nad Rokytnou.