Kolektivní smlouva v Mitasu je před podpisem. Odborům se podařilo vyjednat navýšení mezd

Odboráři zlínského závodu gumárenské společnosti Mitas se s vedením dohodli na znění nové kolektivní smlouvy. Podepsána by měla být příští týden ve středu v Praze, pokud se na nové kolektivní smlouvě v pátek domluví také odboráři pražského závodu. Odborům se podařilo vyjednat navýšení mezd. Ve zlínském závodu se v dubnu konala dvouhodinová výstražná stávka, zapojilo se do ní 500 ze 700 zaměstnanců.

Dohodnuté zvýšení mezd nemohou odbory do podpisu kolektivní smlouvy zveřejnit. Předseda odborářů zlínského závodu Vladislav Jandásek ale už dříve řekl, že navýšení téměř kopíruje požadavky odborářů, kteří chtěli zvýšení průměrné mzdy o 30 korun na hodinu, což by znamenalo růst zhruba o 5000 korun měsíčně. Mzdy by se měly zvýšit postupně ve třech krocích, a to od září, od 1. ledna 2018 a od 1. července 2018, v posledním kroku půjde podle Jandáska o výrazné zvýšení. Na začátku dubna firma zvýšila mzdy zpětně od ledna, podle odborářů ale nedostatečně.

„Dnes jsme finalizovali celý text. V pátek už text jen formálně upravíme,“ řekl Vladislav Jandásek. Otázka mezd byla domluvena již dřív, dnes odboráři ještě jednali o detailech v sociální péči o zaměstnance. Stávková pohotovost byla v závodě vyhlášena 10. března, skončí podpisem kolektivní smlouvy. Podle šéfa odborů je velice pravděpodobné, že se v pátek na kolektivní smlouvě dohodnou také v pražském závodu.

Hrubá mzda v pražském podniku, ve kterém odbory také vyhlásily stávkovou pohotovost, je podle odborářů průměrně 26 000 korun, ve Zlíně o 1000 korun vyšší. Podle Vladislava Jandáska ale většina zaměstnanců firmy dostává ve Zlíně 12 000 až 15 000 korun čistého, a to v trojsměnném provozu.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni firmu koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun.