Tenista Berdych chce bourat v Jánských Koupelích a postavit nový komplex. Památkáři chtějí být „tolerantní“

Renovace Jánských lázní (zdroj: ČT24)

Zchátralý areál bývalých lázní Jánské Koupele ve Starých Těchanovicích na Opavsku má další majitele – vlastní je tenista Tomáš Berdych a podnikatel Petr Lex. Už požádali ministerstvo kultury, ať zruší památkovou ochranu u většiny budov. „Ty chtějí zbourat a na jejich místě postavit nový hotel a tenisový areál,“ podotkla redaktorka České televize Markéta Radová.

Lidé z regionu vesměs vítají, aby se areál proměnil – i když se zachováním nejhodnotnějších prvků – na internetu už ale vznikla petice proti likvidaci budov.

„Prodali jsme obchodní podíly, to znamená, že jsme prodali firmu, která vlastnila Jánské Koupele,“ řekl dřívější jednatel firmy Baneba, jíž dosud areál patřil, Jan Netal. Cenu nechtěl uvést. „Prodal jsem to ale za míň, než jsem to koupil,“ řekl. Podle informací České televize noví majitelé zaplatili deset milionů korun.

Majitelé Jánských Koupelí
Zdroj: ČT24

Jánské Koupele počítají dny svého vzniku od roku 1811, kdy zde vystavěli první lázeňský dům. V 19. a první polovině 20. století byl komplex velice známý, léčily se zde choroby srdce, oběhového a dýchacího ústrojí, onemocnění kůže, dna či revmatismus. Po druhé světové válce byl z lázní zajatecký tábor. Z budov se staly ozdravovny a zotavovny. V roce 1993 byly zavřeny a od té doby většinu času chátrají.

Vzhledem k tomu stavu, v jakém Jánské Koupele jsou, tak lze předpokládat vysokou míru tolerance ze strany památkové péče k rekonstrukčním zásahům.
Michal Zezula
ředitel Národního památkového ústavu Ostrava

„My jsme ten areál měli docela dlouho. Začali jsme tam něco dělat, začaly se opravovat pavilony, velice dobře se opravily prameny. Ale pak postupem času to vandalové zase zničili,“ řekl Netal.

Starosta Starých Těchanovic Luděk Kozák věří, že se areál dá ještě zachránit a využít pro oživení cestovního ruchu. „Vždycky se dá zachraňovat, ale je to všechno o penězích. Má to historii, má to jméno, jsou tu minerální vody. Věřím tomu, že se to dá využít. Lidem tady na tom záleží,“ řekl Kozák.

Památkáři tu s vlastníky jednali v březnu. Brzy jim nařídí nutné záchovné práce. Se sejmutím celé dosavadní památkové ochrany nesouhlasí. Věří, že obnova se dá dělat i bez rozsáhlého bourání.

Netal řekl, že doufá, že areál je v dobrých rukou a že se novým majitelům třeba může podařit získat na jeho opravu nějaké dotace. Bylo by ale podle něj lepší neopravovat areál celý. „Bylo by rozumné něco z toho vyčlenit a něco zbourat. Vyjmout to z památkové ochrany, aby se nový majitel zaměřil na ty důležité věci a zachránil to, co se dá,“ uvedl Netal.

Teď je podle zjištění ČT na řadě ministerstvo kultury. Musí rozhodnout o tom, jestli tyto budovy zůstanou památkami nebo nikoli. „Kdy rozhodnutí padne, to ale nechtěli jeho zástupci předjímat,“ dodala Markéta Radová.