Hory jsou plné sněhu a mimo sjezdovky velmi nebezpečné

Praha/Špičák (Klatovsko) – Zablácený začátek roku je zapomenut a české hory vypadají tak, jak v zimě mají – všude je plno sněhu. Pro sjezdaře je to dobrá zpráva, ale horská služba upozorňuje běžkaře a především lyžaře, kteří se neohlížejí na vyznačené trasy, na nebezpečí – sníh překryl i pařezy nebo kameny, ale jenom slabou vrstvou. To se také téměř stalo osudným freeridové lyžařce, která vyrazila do volného terénu u Špičáku na Šumavě. Utrpěla vážné zranění, zachránil ji náhodný turista, který si jí všiml a přivolal záchranáře.

Jedenatřicetiletá vyznavačka tzv. freeridového lyžování se pokusila sjet úbočí Špičáku k Čertovu jezeru. Při cestě však spadla a zlomila si stehenní kost. Ženu s těžkým zraněním našel náhodný turista a zavolal horské záchranáře, kteří ji potom na sáních převezli do Špičáku, kde již čekala sanitka. Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura před freeridovým lyžováním varoval. „Pokud jde o stále oblíbenější lyžování ve volném terénu, měli by si freeridisté uvědomit, že se mohou zranit na místě, kde zůstanou sami, a pokud si nezavolají pomoc, nemusí je někdo najít,“ řekl.

Nebezpečí na horách ale nehrozí jenom freeride lyžařům, nýbrž i běžkařům. I když je sněhová pokrývka už souvislá a lyžovat lze bez problémů, větší kameny nebo pařezy jsou často překryty pouze tenkou vrstvou. „Freeridisté i běžkaři mohou kdekoliv mimo tratě přijít lehko k úrazu,“ upozornil člen horské služby Štěpán Pospíchal.

Na lyžaře, kteří se neštítí sjezdovek, čeká první plnohodnotný víkend sezony. V provozu jsou prakticky všechna střediska v Česku, na sjezdovkách leží od 20 centimetrů až po více než metr. Zdaleka už se nelyžuje pouze na technickém sněhu. „Máme v současné době na sjezdovkách kolem 70 centimetrů a 30 centimetrů nového přírodního prachového sněhu,“ sdělil mluvčí Skiareálu Lipno Jiří Falout.

Kromě zrádného terénu číhají na turisty v Krkonoších a Jeseníkách také laviny. V Krkonoších je vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí, nezkušení turisté by se vůbec neměli vydávat na výlety, ostatní je musí naplánovat tak, aby se vyhnuli lavinovým oblastem, mezi které patří většina krkonošských dolů. V Jeseníkách jsou podmínky přívětivější, platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, sníh se může utrhnout na svazích pod hlavním hřebenem a pod Červenou horou.