Mrazy opět škodily. Obavy o úrodu mají vinaři i ovocnáři

Ranní mrazy na jižní Moravě způsobily podle prvních odhadů ve vinohradech a ovocných sadech znovu škody za stovky milionů korun. A situace je zřejmě horší než při dubnových teplotách pod bodem mrazu. Nejvíce postižené jsou některé oblasti Hodonínska.

Na vinicích se ve středu problémy s mrazem dotkly především mladé výsadby. Keř, který byl vyrašený a postihly jej dubnové mrazy, ještě obrazil. Podruhé to už ale zřejmě neudělá. V některých částech Jihomoravského a Zlínského kraje teploty v noci klesly až k minus pěti stupňům.

„Réva byla už vyrašená, takže náchylnost na mráz je velmi intenzivní. Obecně se dá říci, že réva v tomto stadiu vydrží teploty do minus jednoho stupně,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Velké škody hlásí z Mutěnic

Škody jsou podle jednotlivých oblastí rozdílné. Mrazy zasáhly Znojemsko, ale nebyly tam tak silné. Dobře dopadl také Mikulov, Valtice nebo okolí Pálavy.

Nejhorší je situace v některých částech Hodonínska, například v Mutěnicích. „Špatné je to i v Podluží od Hodonína po Břeclav,“ uvedl Půček s tím, že detailní vyčíslení škod na neprodaném víně je zatím předčasné.

S ovocnáři na jihu Moravy natáčel Ondřej Šimeček (zdroj: ČT24)
Poškozená úroda (zdroj: ČT24)

Podobně mluví i ovocnáři. Úroda ovoce může být po mrazivé noci na jižní Moravě ještě nižší než loni, řekl předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný.

Zmlžovače jely naplno

Loňské škody činily téměř 400 milionů korun za celou republiku, nejvíce však byla postižená jižní Morava, meruňky se prakticky neurodily. Jejich úroda bude i letos velmi chabá.

Mnozí ovocnáři i vinaři si po loňských zkušenostech zakoupili takzvané zmlžovače, které vyrábějí z vody a glycerinu mlhu. Ta nedovolí klesnout teplotám tolik jako v okolí, kde mlha není. „Vyjeli jsme o půlnoci, kdy byly ještě dva stupně nad nulou a končili jsme po sedmé,“ řekl Pokorný. Zda nakonec opatření pěstitelům pomůžou, se podle něj teprve ukáže.