Ranní mráz přepisoval rekordy, na trati mezi Prahou a Berounem zlomil kolej

Zlomená kolej v Praze mezi stanicemi Radotín a Smíchov ráno na tři hodiny zastavila vlaky na trati Praha–Beroun. Rychlíky dotčený úsek objížděly, část regionálních vlaků dráhy odřekly. Mráz postihl i další části Česka, někde padaly teplotní rekordy.

Provoz byl omezen zhruba od 6 do 9 hodin. Odkloněny musely být rychlíky jedoucí z Chebu, Českých Budějovic a Plzně do Prahy i spoje jedoucí opačným směrem a také dva osobní vlaky z Prahy do Berouna.

Odřeknuty byly některé spoje mezi Českým Brodem a Řevnicemi a mezi Dobřichovicemi a pražským hlavním nádražím. Vybrané vlaky jezdily také přes Krč, dva rychlíky také přes Rudnou.

V Praze se v noci na středu teploty pohybovaly kolem nuly. Při nízkých teplotách k lomům kolejí dochází. Za ranním zlomením mohla být podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové také únava materiálu. Trať mezi Prahou a Berounem je dlouhodobě ve špatném stavu, už několik let se připravuje její modernizace. 

Mráz zasáhl celé Česko

Velmi chladno bylo v noci a ráno v celém Česku. Například v Karlovarském kraji klesly na několika meteostanicích teploty pod nulu a přízemní teplota spadla i k minus deseti stupňům. V Šindelové na Sokolovsku bylo v noci okolo minus osmi stupňů, u země  ještě méně. V Krásném Údolí sice teplota ve dvou metrech nad zemí klesla jen na dva stupně pod nulu, u země ale bylo i pod minus deset stupňů. 

Rekordy nad ránem padaly třeba v Olomouckém kraji. Přepisovat je budou meteorologové v Šumperku, Jeseníku i v Bělotíně na Přerovsku, kde se teploty dostaly pod dva stupně pod nulou. V Šumperku naměřená teplota minus 2,4 stupně překonala dokonce dosavadní 73 let starý rekord.

Podle meteorologů budou teploty i po zbytek května podprůměrné, nebo průměrné. Ranní mrazy z tohoto týdne už by se ale v druhé polovině května objevit neměly. Teploty pomalu porostou, průměr nejvyšších denních teplot má podle předpovědi stoupnout ze 14 až na 20 stupňů. Srážky mají odpovídat dlouhodobému průměru pro toto období.