Vlekaři si fotí lyžaře – nedovolené shromažďování údajů?

Špindlerův Mlýn – Fotit lyžaře a potom zjišťovat, zda svůj skipas někomu nepředal, začali ve velkém čeští vlekaři. Taková technologie se ale vůbec nelíbí sdružení dTest, které podobné zkoumání považuje za nepřiměřený zásah do soukromí lidí. Vlekaři ale poukazují, že se technologie používá po celém světě a pomáhá jim zabránit únikům až deseti procent tržeb.

Turnikety s kamerami zavedl loni provozovatel klínoveckého skiareálu, letos se ve velkém rozmohly v Krkonoších – například na Černé hoře, v Rokytnici nad Jizerou nebo Malé Úpě. Další střediska dosazení takové technologie připravují. Vlekaři tvrdí, že kvůli přeprodávání skipasů přicházejí zhruba o desetinu zisků.

Podle sdružení dTest však lyžařská střediska zaznamenáváním podoby lyžařů vpadly lidem do soukromí. „Nám na tom nejvíce vadí, že tento systém shromažďuje osobní údaje lyžařů,“ řekl Lukáš Zelený ze sdružení. „Ohledně ochrany osobních údajů si čeští spotřebitelé neuvědomují, jaké riziko jim hrozí,“ dodal.

Podle ředitele areálu Černá hora-Pec pod Sněžkou Petra Hynka ale není třeba obávat se zneužívání. Systém vlekaři využívají pouze k základní kontrole: „Ve Skiresortu Černá hora-Pec probíhá kontrola pouze sezonních karet a dále probíhá kontrola jízdenek, kdy nám dospělí jezdí na dětské jízdné.“ Dodal, že podobu lyžařů zaznamenávají provozovatelé vleků a lanovek na celém světě. „Zřejmě i v těch zahraničních areálech řeší obdobné problémy jako čeští provozovatelé,“ poznamenal Hynek.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Vlekaři zdůrazňují, že údaje o lyžařích slouží jen pro interní účely a nearchivují se. Současně ale je možné v některých střediscích na základě údajů ze skipasu dodatečně dohledat, kterými lanovkami konkrétní lyžař jel. Kontrolou lyžařů se nyní začal zabývat Úřad na ochranu osobních údajů a zahájil na horách kontroly.