Jinde než na břehu Radbuzy zřejmě Corso nevznikne

Plzeň – Na břehu Radbuzy v centru Plzně nevznikne nový obchodní dům – alespoň ne v původně plánované podobě. Obyvatelé města v referendu zavázali svoji radnici, aby stavbě zabránila. Pravděpodobně nákupní centrum nevznikne ani nikde jinde ve městě. Vše ale bude jasné až po připravovaném jednání města s investorem Amádeus Real a zasedání plzeňského zastupitelstva, které proběhne příští týden ve čtvrtek.

Co bude s pozemky, kde donedávna stál plzeňský Dům kultury, dosud nikdo neví. Plzeňané v referendu, které se konalo současně s prvním kolem prezidentských voleb, zavázali radnici, aby podnikla „veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě Domu kultury Inwest“. Podle primátorského náměstka Martina Zrzaveckého (ČSSD) bude klíčové zasedání zastupitelstva příští čtvrtek, ale také postoj firmy Amádeus, která chtěla obchodní dům postavit. Město jí může ve stavbě bránit i proto, že pro stavbu jsou potřeba i jeho pozemky, které firmě pronajalo.

Většina pozemků, kde mělo nákupní centrum vzniknout, ale patří přímo investorovi. Náměstek Zrzavecký upozornil, že firma zřejmě nebude ochotna prodat je ani vyměnit za jiné pozemky, kde by mohlo obchodní centrum vzniknout. „Ta šance je velmi malá, neboť investor při projednávání referenda při veřejných debatách jasně stanovil, že není ochoten městu pozemky prodat,“ řekl náměstek.

Zástupce Amádea Jan Petřík uvedl, že firma zatím bude čekat, co město udělá. Investor zatím neuvažuje o tom, že by přepracoval projekt na menší objekt, který by nepotřeboval okrajové městské pozemky. „Další vývoj nedokážeme odhadnout,“ řekl Petřík. Již dříve ale firma varovala město, že bude chtít odškodné. To by se například mohlo projevit v ceně pozemků, kdyby se nakonec rozhodla prodat je městu.

Rozhovor s Martinem Zrzaveckým (zdroj: ČT24)

Vedení města na hrozící potíže upozorňovalo již před referendem. „Obávám se, že investor bude náhradu škody za zmařenou investici požadovat. Město má dlouhodobé finanční závazky vůči Evropské investiční bance (EIB). Je otázkou, jak pozici Plzně posoudí,“ řekl Zrzavecký. Podle něj smlouva s EIB pamatuje i na neschopnost splácení úvěrů, což by mohlo podle nejhoršího scénáře znamenat rozvázání spolupráce s EIB a okamžité splacení všech závazků. Aktivisté, kteří referendum prosadili, však tvrdí, že město nebude muset platit za zmařenou investici ani nebude povinno koupit pozemky.