Smog trápí nejen sever, ale i střed Moravy. Vystřídá ho sníh

Praha – V Česku přetrvává mrazivé počasí, což znamená nejen problémy na silnicích, ale i smog. V Moravskoslezském kraji dokonce meteorologové rozšířili smogovou situaci na celý kraj, odpoledne ji vyhlásili i v Olomouckém kraji. Navíc Česko v noci zasáhne další vlna sněhových přeháněk, tvrdí meteorologové. V Jihočeském a Plzeňském kraji a také na Vysočině by mohlo napadnout až patnáct centimetrů nového sněhu.

V úterý smogová situace jen na Frýdecko-Místecku, dnes již po celém kraji

Už v úterý ráno vyhlásil Český hydrometeorologický ústav smogovou situaci na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Dnes ji rozšířil na celý Moravskoslezský kraj. Průměrná hodinová koncentrace částic prachu o průměru pod 10 mikrometrů v ovzduší za poslední den v regionu významně překračuje limit (50 mikrogramů v metru krychlovém), na naprosté většině stanic je nad 200 mikrogramů na metr krychlový.

  • Nejhorší situace - Bohumín (276 mikrogramů)
  • Nejnižší koncentrace prachu v ovzduší je v Opavě a Třinci, ovšem i zde je situace mimořádně špatná (72 mikrogramů)

Smog i na Hané

Prach je rozptýlen ve vzduchu nad většinou Moravy, kromě Moravskoslezského kraje hlavně v Olomouckém kraji a po přechodném zlepšení i ve Zlínském kraji. Smogovou situaci v obou regionech vyhlásil ČHMÚ po poledni. V Přerově činí průměr za posledních 24 hodin 128 mikrogramů na metr krychlový. Hygienický limit je překročen i na dalších stanicích v regionu včetně té jesenické, kde meteorologové hodnotí aktuální situaci jako špatnou a celodenní průměr činí 86 mikrogramů v metru krychlovém. Ve Zlínském kraji se sice ráno situace zlepšila, průměrné koncentrace prachu ve vzduchu dokonce klesly pod 50 mikrogramů v metru krychlovém, ale odpoledne opět hodnotil ČHMÚ stav ovzduší ve Zlíně jako špatnou a v Uherském Hradišti jako vyhovující.

Nad limitem je prašnost i v Hradci Králové a Pardubicích, Mostě či Děčíně a výrazněji v Liberci, Jablonci nad Nisou a Kladně.

Prach škodí nemocným lidem, řidiči by měli nechat auto doma

Smogová situace nemá sice bezprostřední následky u zdravých dospělých lidí, ale lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, starší lidé a malé děti by se venku měli zdržet zvýšené fyzické zátěže. Prach může přispět ke zhoršení jejich zdravotního stavu. V Moravskoslezském kraji zatím neplatí žádná omezení, která by přišla na řadu s případnou regulací, přesto meteorologové vyzvali řidiče automobilů, aby nevyjížděli. „Emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích suspendovaných částic PM10 a oxidu dusičitého,“ uvedli.

Smog by mohl zmizet již ve čtvrtek. V Česku bude sněžit a zejména ve Slezsku také foukat. Může napadnout až 15 centimetrů nového sněhu – především v Jihočeském, Plzeňském kraji a Kraji Vysočina. Hrozí i tvorba sněhových jazyků. V dalších dnech se má vyjasnit, s tím přijdou mrazy – v noci na sobotu očekávají meteorologové až -17 stupňů Celsia.

Smog neznamená, že zima ustoupila – silnice stále namrzají

Řidiči z jiných regionů, nebo ti severomoravští a slezští, kteří přes výzvu ČHMÚ vyjedou, by měli být opatrní. Silničáři upozorňují na náledí, které se tvoří především v Čechách, a to i na státních silnicích.

Řidiči by se měli mít obzvlášt na pozoru v Kraji Vysočina, kde jsou zledovatělé úseky silnic I/34 u Ždírce nad Doubravou a I/38 u Habrů na Havlíčkobrodsku. Na silnicích v kraji ovšem je 55 sypačů, které udržují komunikace sjízdné.

Zledovatělé jsou krajské silnice v Jihočeském kraji, především na Jindřichohradecku a Táborsku. O mnoho lepší to není ani ve východních Čechách – v Pardubickém kraji upozorňují silničáři na nebezpečí v okolí Hlinska, Moravské Třebové, Ústí nad Orlicí, Vysokého Mýta, Holic a Skutče, v Královéhradeckém kraji by se měli mít řidiči na pozoru na Královéhradecku a Rychnovsku. Kluzké jsou komunikace nižších tříd také v Jihomoravském kraji.

Vstup Tomáše Vzorka a reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)