Kvůli heliportu může nemocnice přijít o statut traumacentra

Liberec - Výstavba heliportu v liberecké nemocnici je ohrožená. Nové krajské vedení chce jednat o jiných variantách, než je projekt za 37 milionů korun. Teď přistávají vrtulníky na libereckém letišti, odkud pacienty převážejí do nemocnice sanitky. To přináší až 15minutové zdržení. Ministerstvo zdravotnictví chce kvůli tomu nemocnici odebrat statut traumacentra.

Liberecká nemocnice hledá místo pro heliport už sedm let. Po diskuzích zvítězil návrh postavit ho přímo vedle traumacentra, na trojnožce 20 metrů nad parkem. Vrtulníky si už i vyzkoušely, kudy do prostoru nalétávat. Teď je ale projekt za 37 milionů korun nejistý. „Není to řešení, které by se dalo nazvat konečným, protože přece jenom to, co tam má vzniknout, opravdu neřeší všechny problémy, které liberecká nemocnice s akutním příjmem v současné době má,“ uvedla Zuzana Kocumová (ZpLK), radní Libereckého kraje pro zdravotnictví.

Levnější variantou je využití parkoviště, podle nemocnice to však není bezpečné řešení

Kraj preferuje přistávací plochu na parkovišti vedle interny. Jde o nejlevnější zvažovanou variantu. Úpravy by stály do milionu korun. Podle nemocnice je to ale řešení nebezpečné. „Samozřejmě by nám to zastavilo i dopravu v Krajské nemocnici Liberec. Pokud by tu vrtulník přistával několikrát denně, tak bychom mohli mít velké problémy,“ uvedl Jan Mečl, lékařský ředitel, Krajská nemocnice Liberec.

Nemocnici hrozí, že přijde o statut traumacentra

Na rozhodování přitom není moc času. Když heliport nebude stát do konce roku, přijde nemocnice o statut traumacentra a s tím i o miliony korun ročně na platbách od zdravotních pojišťoven. A změnu by pocítili i sami pacienti.

„Valná část případů, které vozíme, jsou závažná traumata, ta patří na traumacentrum, takže bychom létali mimo kraj, museli bychom do Hradce, do Ústí, do Prahy,“ uvedl Stanislav Mackovík, ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. „Nedovedu si představit, že havárie před Libercem by letěla do Prahy,“ dodal Mečl.

Heliport se měl začít stavět už v březnu, nemocnice na něj získala i dotaci 30 milionů korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)