Únik kejdy na Olomoucku policie odložila, šlo o technickou závadu

Senička (Olomoucko) – Za únik kejdy do říčky Blaty z areálu zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku podle policistů nikdo nemůže. Vyšetřovatelé případ odložili, když došli k závěru, že ekologická havárie byla důsledkem technické závady. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) ale okolnosti úniku stále prověřuje. Pokud inspektoři na někoho ukážou, hrozí mu pokuta v řádu milionů korun.

Do říčky uniklo zhruba 400 krychlových metrů zkvašených zvířecích výkalů loni v létě. Podle ekologů šlo o největší ekologickou havárii v regionu. Podle policistů ale není nikdo, koho by kvůli úniku mohli stíhat. „Prověření úniku kejdy bylo ukončeno odložením, neboť se neprokázalo podezření ze spáchání přestupkového nebo jiného protiprávního jednání. Soudní znalec ve své zprávě uvedl, že šlo o technickou závadu,“ přiblížila policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Inspekce životního prostředí ale bez ohledu na závěr policie pokračuje ve vyšetřování. Nechala vypracovat druhý posudek – první dodalo seničské zemědělské družstvo, kterému kejda unikla – a hrozí pokutou. Ředitel olomouckého inspektorátu ČIŽP uvedl, že případný viník může dostat pokutu dosahující až řádu milionů korun.

Řeka Blata byla po havárii znečištěna kejdou od Seničky až k ústí do Moravy. Zcela bez života potom zůstal zhruba dvacetikilometrový úsek. Olomoučtí rybáři z vody vytáhli na 700 kilogramů mrtvých ryb. Vodohospodáři po úniku zvířecích výkalů zvýšili průtok, aby znečištění zředili, v prvních dnech také nepřetržitě pracovaly na řece sací vozy a odborníci napouštěli do kontaminované řeky čistou vodou. Nasadili i mikroorganismy, které pomáhaly vodu vyčistit.

Po půl roce upozorňují vodohospodáři, že Blata opět zvolna ožívá, první hrouzci a mřenky se objevili již v srpnu. Podle ekologa z olomouckého magistrátu Petra Loyky ale úplná obnova ekosystému do stavu před havárií potrvá několik let.