Protivínská zoo slaví mimořádný úspěch. Odchovala kriticky ohrožené gaviály

V Protivíně se vylíhlo 14 malých gaviálů (zdroj: ČT24)

Krokodýlí zoo v jihočeském Protivíně se podařil mimořádný chovatelský úspěch. Mimo tropické země jde na světě o první místo, kde se vylíhla mláďata kriticky ohroženého gaviála indického. Z celkem 20 vajec se navíc vyklubalo mnohem více malých krokodýlů, než s kolika chovatelé počítali.

Ve čtvrtek se v zoo vylíhlo 14 malých krokodýlů. Všechna mláďata jsou ve výborném zdravotním stavu. Podle vyjádření zoo se odchov podařil po šesti letech práce s gaviály. Nikdo ale nečekal, že se mláďat vylíhne tolik.

„Jedno jsme si přáli stoprocentně. Čekali jsme, že tak tři mláďata by se mohla narodit, narodilo se jich ale 14,“ řekl České televizi ředitel ZOO Protivín Miroslav Procházka. Další tři vejce přitom ještě mají šanci na vylíhnutí. Celkem by tak zoo mohla mít až 17 mláďat jednoho z nejvzácnějších zvířat na světě.

Gaviál indický je kriticky ohrožený druh. Ve volné přírodě už zbývá jen asi sto jedinců. „Jsme šťastní, na druhou stranu nás teď čeká obrovská práce s tím, že musíme pro mláďata najít nové chovatele,“ uvedl Procházka. 

Vylíhnutí gaviálové nyní stráví několik dní v heřmánkovém čaji, který urychluje hojení. Lidé si je budou moci prohlédnout od pondělí.

Protivínská zoo chová až na jednoho všechny druhy krokodýlů světa. Návštěvníci musí počítat s tím, že se při prohlídce zapotí. Je zde konstantně 33 stupňů a 90procentní vlhkost vzduchu.